Nyilvános lesz a lengyel pedofilok lakóhelye

14th Session of the Polish Parliament  POLAND warsaw nurphoto Polish Parliament POLITICS GOVERNMENT Jaroslaw Kaczynski Kaczynski SQUARE FORMAT
Members of parliament from the now ruling conservative Law and Justice party during a session of the Polish parliament on 18 March 2016 in Warsaw, Poland. (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A nemi erőszak elkövetőinek nyilvántartását elrendelő törvényt hagyott jóvá a lengyel parlament. A jogszabály mindenki számára elérhetővé teszi a pedofil tettek elkövetése miatt jogerősen elítéltek listáját, elérhető lesz annak a községnek a neve, ahol pedofil lakik.
Vágólapra másolva!

A jogszabályt a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselői - két ellenszavazat kivételével - támogatták, hozzájuk csatlakozott az ellenzéki Lengyel Parasztpárt három képviselője és három független honatya is. Az összes többi tömörülés tartózkodott.

A nemi erőszak elkövetőinek nyilvántartását két részre osztják: a részletes személyazonosító adatokat és fényképet is tartalmazó zárolt listához a bíróságoknak, az ügyészségnek, a rendőrségnek, a belbiztonsági hivatalnak (ABW), a korrupcióellenes hivatalnak (CBA), a vámhatóságoknak, valamint a közigazgatási szerveknek lesz hozzáférésük.

A jogszabályt a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselői - két ellenszavazat kivételével - támogatták Forrás: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

A pedofil, illetve a különös kegyetlenséggel elkövetett tettek miatt elítélteket, valamint az emiatt büntetett előéletű személyeket a másik, nyilvánosan elérhető listán is számontartják majd. Itt a részletes azonosító adatok nem szerepelnek,

elérhető lesz viszont annak a községnek a neve, ahol tartózkodnak.

Az ellenzéki Polgári Platform és a Nowoczesna (Modern) képviselői a parlamenti vita során ellenezték a nyilvános lista összeállítását, mindenekelőtt az érintettek környezetének reakcióitól tartva.

Bírósági döntés alapján, különösen indokolt esetekben - tekintettel például az elkövetők életének védelmére vagy a fiatalkorú áldozatok érdekeire - el lehet tekinteni attól, hogy az érintetteket felvegyék a nyilvános listára.

Az országos rendőr-főkapitányság honlapján emellett a nemi erőszak körébe tartozó bűntettek térképe lesz elérhető, amelyek alapján a lakosság az adott területen fennálló helyzetről tájékozódhat.

Lengyelországban a fiatalkorúak ellen elkövetett nemi erőszak 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A Rzeczpospolita című lengyel napilapban tavaly decemberben közölt adatok szerint az utóbbi 12 év alatt mintegy 6500 személyt ítéltek el pedofília miatt. Rendőrségi statisztikák szerint

a pedofil tettek elkövetői a leggyakrabban a gyerekek családtagjai,

az esetek többségében alacsony képzettségű személyek.