Offshore-botrány: veszélyben lehet a kiszivárogtató élete

offshore tüntetés izland
Reykjavík, 2016. április 5. Tüntetők követelik Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök lemondását a parlament épülete előtt Rekjavíkban 2016. április 4-én, miután nyilvánosságra került, hogy a kormányfő érintett lehet az eltitkolt offshore ügyletekben. A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára a világ számos részén. A kiszivárgott listán számos politikus, üzletember, híresség és neves sportoló neve szerepel. (MTI/EPA/Birgir Por Hardarson)
Vágólapra másolva!
A panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodához köthető nemzetköz offshore-botrányt kirobbantó kiszivárogtató úgy érzi, veszélyben van az élete. A botrányt közlő Süddeutsche Zeitung főszerkesztője közölte: szinte bármi áron hajlandó megvédeni és titokban tartani forrása kilétét.
Vágólapra másolva!

Wolfgang Krach a ZDF-nek azt mondta, az oknyomozó újságírás alapja a források védelme. "Ha leteszünk arról, hogy megvédjük a forrásainkat, azzal vége az oknyomozó újságírásnak".

A titoktartást kérő forrás egy évvel ezelőtt kereste meg a müncheni lapot azzal, hogy azt szeretné, ha nyilvánosságot kapnának a panamai ügyvédi irodánál zajló ügyek. Minden valószínűség szerint

ez a világ legnagyobb kiszivárogtatása:

a forrás 2,6 terabájt adatot adott át, amely több mint 11 millió dokumentumot tartalmazott kétszázezernél is több offshore vállalkozásról, betekintést nyújtva abba, hogyan mozgattak pénzeket többek között a világ leggazdagabb és legnagyobb hatalmú emberei.

Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök lemondását követelték, miután nyilvánosságra került, hogy a kormányfő érintett lehet az eltitkolt offshore ügyletekben Forrás: MTI/EPA//Birgir Por Hardarson

A rengeteg kiszivárgott dokumentum állami vezetők, bűnözők és több híresség, köztük Jackie Chan és Lionel Messi offshore érdekeltségeire talált bizonyítékot az International Consortium of Investigative Journalist (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Csoportja). A napokban Hillary Clinton és James Cameron érintettsége is felmerült, itthon pedig Boldvai László, az MSZP volt pénztárnoka függesztette fel párttagságát azt követően, hogy kiderült, feleségének offshore cége volt Szamoa szigetén.