Offshore-botrány: veszélyben lehet a kiszivárogtató élete

2016.04.08. 06:31

A panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodához köthető nemzetköz offshore-botrányt kirobbantó kiszivárogtató úgy érzi, veszélyben van az élete. A botrányt közlő Süddeutsche Zeitung főszerkesztője közölte: szinte bármi áron hajlandó megvédeni és titokban tartani forrása kilétét.

Wolfgang Krach a ZDF-nek azt mondta, az oknyomozó újságírás alapja a források védelme. "Ha leteszünk arról, hogy megvédjük a forrásainkat, azzal vége az oknyomozó újságírásnak".

 A titoktartást kérő forrás egy évvel ezelőtt kereste meg a müncheni lapot azzal, hogy azt szeretné, ha nyilvánosságot kapnának a panamai ügyvédi irodánál zajló ügyek. Minden valószínűség szerint ez a világ legnagyobb kiszivárogtatása: a forrás 2,6 terabájt adatot adott át, amely több mint 11 millió dokumentumot tartalmazott kétszázezernél is több offshore vállalkozásról, betekintést nyújtva abba, hogyan mozgattak pénzeket többek között a világ leggazdagabb és legnagyobb hatalmú emberei.

Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök lemondását követelték, miután nyilvánosságra került, hogy a kormányfő érintett lehet az eltitkolt offshore ügyletekbenForrás: MTI/EPA//Birgir Por Hardarson

A rengeteg kiszivárgott dokumentum állami vezetők, bűnözők és több híresség, köztük Jackie Chan és Lionel Messi offshore érdekeltségeire talált bizonyítékot az International Consortium of Investigative Journalist (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Csoportja). A napokban Hillary Clinton és James Cameron érintettsége is felmerült, itthon pedig Boldvai László, az MSZP volt pénztárnoka függesztette fel párttagságát azt követően, hogy kiderült, feleségének offshore cége volt Szamoa szigetén.