Betörtek a Roszatom épülő atomerőműjébe Finnországban

2016.04.26. 18:44

Atomenergia-ellenes tüntetők egy olyan atomerőmű építési területére törtek be, amelyhez az orosz Roszatom cég szállítja majd a reaktort. A demonstrálók a csernobili atomkatasztrófa 30. évfordulójára időzítették akciójukat.

A rendőrség közlése szerint mintegy félszáz tüntető gyűlt össze a leendő észak-finnországi atomerőmű elé, és tízen hatoltak be az építési területre. Mások lefeküdtek az építkezéshez vezető útra. A rendőrség 40 tüntetőt őrizetbe vett. A demonstráció alatt a munkák tovább folyhattak a finn Fennovoima nukleáris cég építkezésén. 

 "Emlékeztetni akarjuk az embereket arra, hogy a csernobili atomerőműt a Roszatom elődje építette. Nem üzletelnék senkivel, akinek ilyen múltja van" - mondta Venla Simonen, a Stop Fennovoima nevű tiltakozó csoport szóvivőjeként telefonon a Reuters brit hírügynökségnek.

A Roszatom a minszki atomexpónForrás: Origo

 A csernobili katasztrófa idején Finnországnak is kijutott a radioaktív felhőkből: a szél Csernobil felől Skandinávia felé fújt, ahol megemelkedett a sugárzási szint. Az atomerőmű balesete miatt egy teljes évtizedre leálltak Finnországban az atomenergetikai fejlesztésekkel.

A Fennovoima erőművének tervét sok finn ellenzi, mert az orosz beszállítás révén szorosabbra fonódna az energetikai kapcsolat az EU-tagállam Finnország és Oroszország között annak ellenére, hogy az ukrán válság miatt feszültség van a Nyugat és a Kelet között. 

A Roszatomnak 34 százalékos része van a 7 milliárd eurós beruházásban. A reaktor szállításán túl a létesítmény finanszírozását is az orosz állami cég intézi. Az erőműnek 1200 megawattos reaktora lenne, és a tervek szerint 2024-ben kezdené meg az áramtermelést. Ez lenne Finnország hatodik atomerőműve.