Az oroszok szerint nem bombatalálat, hanem rakétatámadás érte az idlíbi menekülttábort. Ilyen fegyverekkel az an-Nuszra Front rendelkezik. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a támadásban 28-an haltak meg, köztük nők és gyerekek is.

Nem légicsapás érhette a szíriai Idlíb tartományban lévő menekülttábort a korábbi értesülésekkel ellentétben, hanem olyan rakéta-sorozatvetőkkel lőhették, mint amilyenekkel az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front rendelkezik a térségben - állította pénteken Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A menekülttáborról a közösségi hálózatokon nyilvánosságra hozott felvételeken hiányoznak a légicsapásokra utaló bombatölcsérek és más jelek - magyarázta Konasenkov.

A koncert közben jöttek a hírek

"A fényképeken és videofelvételeken megörökített rombolások jellegét tekintve a táborra szándékosan vagy véletlenül mérhettek csapást olyan rakéta-sorozatvetőkkel, amilyeneket jelenleg gyakran használnak ebben a térségben az an-Nuszra Front terroristái" - vélekedett az orosz vezérőrnagy.

Az orosz szóvivő leszögezte: május 4-én és 5-én a menekülttábor térségében nem repültek sem orosz, sem más légi eszközök.Konasenkov elmondta: a Szarmada település melletti menekülttábor elleni támadásról szóló értesülések a világhírű orosz karmester, Valerij Gergijev és a Mariinszkij Színház csütörtöki koncertjével szinte egy időben láttak napvilágot, amelynek helyszíne a szíriai ókori romváros, Palmüra volt.

28 halott, köztük nők és gyerekek

Konasenkov szerint emellett az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns csoport honlapján, amelyre a média hivatkozott, nem közöltek értesüléseket légicsapásokról.

A tábort ért támadásnak 28 halálos áldozata van az OSDH szerintForrás: AFP/Stringer

Az OSDH úgy tudja, hogy a menekülttábort ért támadásnak 28 halálos áldozata van, köztük nők és gyerekek. Egy másik aktivista csoport szerint a halottak száma meghaladja a harmincat.

Az oroszokat okolták

A vezérőrnagy azt is elmondta, hogy mindössze egy, a Facebookon - dátum és idő nélkül - közölt bejegyzés van erről az incidensről, amelyet a Reuters brit hírügynökségnek a Szíriával szomszédos Libanonban tartózkodó tudósítója "nagyon operatívan" megtalált és terjesztett világszerte.

A közösségi oldalakon megjelent felvételeken összeégett és szétszakadt holttestek, több tucat leégett sátor, és az látható, ahogyan sebesült, véres nők és gyerekek teherautókra szállnak fel.Korábbi beszámolók szerint a légitámadást a menekülttábor ellen a szíriai vagy orosz légierő hajthatta végre, több szemtanú azonban az oroszokat okolja.

Sokan Aleppóból jöttek 

A szíriai hadsereg pénteken cáfolta, hogy harci repülőgépei mértek volna csapást a menekülttáborra.

A támadás azt követően történt, hogy Washington és Moszkva sürgetésére a szíriai kormányerők és a felkelők kiterjesztették a tűzszünetet a szomszédos Aleppó tartomány napok óta ádáz harcok sújtotta, azonos nevű székhelyére. A szíriai hadsereg korábbi nyilatkozata szerint csütörtöktől lépett életbe a 48 órás aleppói fegyvernyugvás.

A szarmadai táborba sokan éppen Aleppóból, valamint a délre fekvő Hama tartományból menekültek el a véres konfliktus elől.