Élve égettek el embereket a török biztonsági erők

Vágólapra másolva!
Az ENSZ emberi jogi biztosa vizsgálatot sürget a török biztonsági erők súlyos atrocitásaival kapcsolatban. Feltehetően több mint száz embert égettek el élve Cizre városában, és jelentések érkeztek arról is, hogy katonai járművekből lőnek mesterlövészek civilekre.
Vágólapra másolva!

Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberi jogi biztosa kedden Genfben arról számolt be, hogy jelentések szerint Törökország délkeleti részén a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet elleni művelet során katonai járművekből mesterlövészek szándékosan gyilkoltak le civileket.

A világszervezet vizsgálatot sürget azzal kapcsolatban is, hogy a török biztonsági erők élve elégettek száznál több embert Cizrében – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Helyi lakosok a török biztonsági erők és a PKK fegyvereseinek összecsapásaiban elpusztult épületek romjai között. 2015 nyarán újultak ki a harcok Forrás: MTI/EPA/-

Nem engedték a vizsgálatot

Február közepén a brit Daily Mail és az orosz Rt.com. is beszámolt arról, hogy a török hadsereg katonái több helyszínen száznál több – egyes jelentések szerint legalább 150 – embert bezártak több pincébe és alagsorba, és élve elégették őket. A jelentést akkor független forrásból nem tudták megerősíteni.

Most Huszein arra szólította fel Ankarát, hogy a török hatóságok járjanak utána a többségében kurdok lakta délkelet-törökországi térségben civilek ellen is elkövetett, erőszakos visszaélésekről szóló vádaknak, és végezzenek alapos vizsgálatot.

Törökország korábban figyelmen kívül hagyta az ENSZ azon kéréseit, hogy a helyszínen első kézből gyűjthessenek információt – emlékeztetett az MTI.

Az emberi jogi biztos azt mondta, a kormánynak a terrorellenes bevetések alkalmával is kímélnie kell a lakosságot, és be kell tartania a nemzetközi jogot, amely tiltja a peren kívüli gyilkosságokat, kínzást és a tulajdon célzott megrongálását.