Az ENSZ emberi jogi biztosa vizsgálatot sürget a török biztonsági erők súlyos atrocitásaival kapcsolatban. Feltehetően több mint száz embert égettek el élve Cizre városában, és jelentések érkeztek arról is, hogy katonai járművekből lőnek mesterlövészek civilekre.

Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberi jogi biztosa kedden Genfben arról számolt be, hogy jelentések szerint Törökország délkeleti részén a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet elleni művelet során katonai járművekből mesterlövészek szándékosan gyilkoltak le civileket. 

A világszervezet vizsgálatot sürget azzal kapcsolatban is, hogy a török biztonsági erők élve elégettek száznál több embert Cizrében – jelentette az AP amerikai hírügynökség. 

Helyi lakosok a török biztonsági erők és a PKK fegyvereseinek összecsapásaiban elpusztult épületek romjai között. 2015 nyarán újultak ki a harcokForrás: MTI/EPA/-

Nem engedték a vizsgálatot

Február közepén a brit Daily Mail és az orosz Rt.com. is beszámolt arról, hogy a török hadsereg katonái több helyszínen száznál több – egyes jelentések szerint legalább 150 – embert bezártak több pincébe és alagsorba, és élve elégették őket. A jelentést akkor független forrásból nem tudták megerősíteni. 

Most Huszein arra szólította fel Ankarát, hogy a török hatóságok járjanak utána a többségében kurdok lakta délkelet-törökországi térségben civilek ellen is elkövetett, erőszakos visszaélésekről szóló vádaknak, és végezzenek alapos vizsgálatot. 

Törökország korábban figyelmen kívül hagyta az ENSZ azon kéréseit, hogy a helyszínen első kézből gyűjthessenek információt – emlékeztetett az MTI. 

Az emberi jogi biztos azt mondta, a kormánynak a terrorellenes bevetések alkalmával is kímélnie kell a lakosságot, és be kell tartania a nemzetközi jogot, amely tiltja a peren kívüli gyilkosságokat, kínzást és a tulajdon célzott megrongálását.