Boris Johnson volt londoni polgármester szerint az ausztráliai elbírálási rendszerhez hasonló, pontozásos módszeren alapuló bevándorlási szabályozást kell meghonosítani Nagy-Britanniában az EU-tagállamokból érkező munkavállalók esetében is, ha az EU-tagságról szóló népszavazáson a kilépés pártján állók győznek.

A volt londoni polgármester, Boris Johnson és Michael Gove igazságügyi miniszter pontozná Nagy-Britanniában azokat, akik külföldről költöznek oda dolgozni. Az ausztrál mintára kidolgozott rendszert a két politikus abban az esetben léptetné életbe, ha a britek a június 23-ra kitűzött népszavazáson úgy döntenek, kilépnek az Európai Unióból.

Jó pontokat kapnának azok, akik jól beszélnek angolul.

Azok is esélyesebbek lennének a munkavállalási engedélyre, akiknek az adott munkakör betöltéséhez szükséges szakképesítéseik vannak. 

A két konzervatív politikus által előterjesztett terv szerint Nagy-Britannia 2020-ra, a következő brit parlamenti választások idejére honosítaná meg az új bevándorlási mechanizmust, amely különböző kritériumok alapján, pontozásos rendszerrel bírálná el a letelepülési és munkavállalási kérelmeket az EU-tagállamokból érkező munkavállalók, így például a magyarok esetében is.

Pártjuk ellenében kampányolnak

Ez véget vetne az uniós állampolgárok jelenlegi szabad nagy-britanniai munkavállalásának. A politikusok tervei szerint a már Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-munkavállalókra visszamenőlegesen az új szabályozás nem vonatkozna.

Boris Johnson pontoznaForrás: AFP/Ben Stansall

Boris Johnson és Michael Gove a kilépésért kampányoló tábor két frontembere, jóllehet mindketten a kormányzó brit Konzervatív Párt tagjai. A konzervatív párti brit kormány hivatalos álláspontja az, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia, vagyis a volt londoni polgármester és az igazságügyi tárca vezetője a saját pártja vezette kormány ellenében kampányol a kilépés mellett.

David Cameron brit miniszterelnök az EU-val folytatott reformtárgyalásokon korábban

jelentős szigorításokat tudott elfogadtatni Brüsszellel.

Ezek közé tartozik például, hogy a Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldi EU-állampolgárok csak többévnyi folyamatos munkaviszony után férnének hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez. Az EU viszont tárgyalni sem volt hajlandó arról a felvetésről, hogy Nagy-Britannia korlátozhassa az uniós társállamokból érkezők bevándorlását és munkavállalását.

Visszaesés jönne

Londoni elemzői vélemények szerint az EU-munkavállalók bevándorlásának korlátozását alaposan megszenvedné a brit gazdaság. Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemző részlege, az Oxford Economics legutóbbi tanulmányában kimutatta, hogy a külföldi EU-országokból betelepült munkavállalók beáramlása a 2005 és 2015 közötti évtizedben évente átlagosan 0,5 százalékpontot adott hozzá a brit gazdaság potenciális növekedési rátájához.