Nem akar a menekültek számáról vitázni az új osztrák kancellár

2016.06.01. 21:45

Nem érdekli a menekültek számáról szóló vita az új osztrák kancellárt. Christian Kern szerint fontosabb kérdés, hogyan lehet a migránsokat integrálni a társadalomba. Korábban 37 500 főben határozták meg a befogadás felső korlátját.

A menekültek számáról szóló vita nem érdekel különösebben. Ehelyett inkább az foglalkoztat, hogy miképpen lehet majd integrálni ezeket az embereket és munkát adni nekik - jelentette ki Christian Kern osztrák kancellár szerdán este.

Christian Kern szerint az a fontos kérdés, hogyan lehet a menkülteket integrálniForrás: AFP/Hans Klaus Techt

Az osztrák politikai életben egy napja folyik a "számháború" az érkező menekültek pontos számáról.

"A kormány hitelessége múlhat a számokon"

Korábban, még a Werner Faymann által vezetett osztrák kormány

37 500 főben határozta meg a befogadás felső korlátját. A döntés szerint amennyiben idén többen érkeznek, Ausztria lezárhatja a határait. A korábbi hivatalos közlések szerint 22 ezer menekült érkezett idén Ausztriába, így várhatóan már szeptemberben elérik a kitűzött felső értéket.

Christian Kern kedden 11 ezer emberről beszélt. Ebben az esetben nem számolták a családegyesítéssel érkezőket, és azokat sem, akiket a dublini egyezmény értelmében visszaküldtek más országokba.

Néhány kormánytag és az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiból tiltakoztak a kancellár által közölt számok ellen. A szociáldemokrata védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a kormány hitelessége múlhat azon, milyen számokat közöl a lakossággal.

90 ezer menedékkérelem

Kern az osztrák közszolgálati televízió (ORF) szerda esti híradójában úgy fogalmazott:

a kialakult vitában az almát a körtével hasonlítják össze, hiszen egyszer az Ausztriába érkezők, másszor a menedékstátuszra jogosultakról van szó. Az utóbbiak jelentősen kevesebben vannak - mondta a kancellár.

A híradó beszámolója szerint Wolfgang Sobotka belügyminiszter csütörtökre ígért tájékoztatást a pontos számokat illetően.

Ausztriában 2015-ben összesen 90 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK