Öt év börtönre ítéltek egy öngyilkos merényletre készülő svéd fiatalt

2016.06.02. 14:36

Svédországban öt év szabadságvesztésre ítéltek egy radikalizálódott muzulmán fiatalt, amiért öngyilkos merénylet elkövetésére készült, és ehhez egyebek közt kuktafazékból, acetonból és acéllövedékekből próbált robbanószerkezetet eszkábálni.

A húszéves svéd Aydin Sevigint február 11-én vette őrizetbe a rendőrség, miután anyja értesítette a hatóságokat arról, hogy fia az Iszlám Állam terrorszervezettel szimpatizál és gyanús tárgyakat talált nála.

A The Local című svéd lap emlékeztetett arra, hogy

a történelemszakos egyetemi hallgatót előzőleg kétszer is őrizetbe vették Törökországban.

Először Görögországba, második alkalommal pedig Svédországba toloncolták vissza Isztambulból. A hatóságok szerint Szíriába akart utazni, hogy a dzsihadistákhoz csatlakozzon.

A svéd újság közlése szerint a család lakásában tartott házkutatás során a nyomozók hat üveg acetont, gyufát, lövedékeket, elemeket, elektromos vezetéket és kuktafazekat foglaltak le, amelyek a hatóságok szerint alkalmasak voltak arra, hogy házilag pokolgépet állíthassanak össze belőlük. Ezen felül

találtak egy mobiltelefont, amelyhez a jihad jelszóval lehetett hozzáférni.

Az említett összetevőkből hasonló robbanószerkezetet lehet készíteni, mint amellyel Dzsohar Carnajev követett el merényletet a Bostoni Maraton résztvevői ellen 2013. április 15-én. A bostoni robbantásban hárman vesztették életüket és 264-en sebesültek meg.

Az eljáró ügyész kifejtette, Sevigin azért akarta felrobbantani magát, hogy mártírrá válhasson.

Az ítéletet meghozó bíró azt mondta, habár nem világos, hogy mi lett volna a férfi célpontja, egy ilyen robbanószerkezet működésbe léptetése "kárt tehetett volna Svédországban".

Sevigin ugyanakkor tagadta az ellene felhozott vádakat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK