Elbúcsúztatták a két meggyilkolt francia rendőrt

HOLLANDE, Francois
Versailles, 2016. június 17. Francois Hollande francia elnök beszél a meggyilkolt Jean-Baptiste Salvaing francia rendőrparancsnok és felesége temetésén Versaille-ban 2016. június 17-én. A radikalizmusa miatt előzőleg már büntetett és a terrorelhárítók megfigyelése alatt álló francia állampolgárságú elkövető, Larossi Abballa június 13-án halálra késelte Salvaing-ot és túszul ejtette, majd meggyilkolta annak feleségét, Jessica Schneidert. A francia különleges egységek végül agyonlőtték Abballát. (MTI/EPA pool/MAXPPP/Dominique Faget)
Vágólapra másolva!
Francois Hollande köztársasági elnök mondott beszédet annak a két francia rendőrnek a búcsúztatásán, akiket az otthonukban gyilkolt meg egy terrorista.
Vágólapra másolva!

Több száz díszegyenruhás rendőr és csendőr vett részt Versailles-ban Jean-Baptiste Salvaingparancsnok és a párja, Jessica Schneider búcsúztatásán, amelyen a köztársasági elnök mondott beszédet.

„Kibírhatatlan arra gondolni, hogy két ilyen ígéretes ember élete brutális véget ért, egy olyan terrorista áldozataivá váltak, akit a gyűlölet vezérelt” – fogalmazott az államfő.

Francois Hollande francia elnök beszél a búcsúztatáson Forrás: MTI/EPA/Pool/AFP/Dominique Faget

Hollande hangsúlyozta azt is: el kell kerülni, hogy a rendőrök és a csendőrök azonosíthatók, valamint olyan bűnözők vagy tettestársaik céltáblái legyenek, akiket ártalmatlanítottak.

A nemzet árvái

Az államfő posztumusz a Becsületrend lovagi fokozatát adományozta a két elhunyt rendőrnek. Hároméves gyermekük túlélte a túszejtést, de jelenleg is sokkos állapotban kórházban ápolják. Őt és 11 éves féltestvérét a nemzet árváinak nyilvánította Franciaország, ami azt jelenti, hogy ameddig szükséges, teljes ellátásukról és iskoláztatásukról az állam gondoskodik.

A megemlékezésen a miniszterelnök, a kormány több tagja, valamint a képviselőház és a szenátus elnöke is részt vett – számolt be a Le Figaro.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter a búcsúztatás előtt találkozott a két rendőr családjával. A búcsúztatáson elhangzott a Marseillaise, majd díszsortűzzel tisztelegtek az áldozatok előtt.

A meggyilkolt rendőrök egyik rokona a lap beszámolója szerint nem volt hajlandó kezet fogni a köztársasági elnökkel.

Az államfő lerója kegyeletét a meggyilkoltak előtt Forrás: MTI/EPA/Pool/AFP/Dominique Faget

A radikalizmusa miatt előzőleg már büntetett és a terrorelhárítók megfigyelése alatt álló francia állampolgárságú elkövető, Larossi Abballa június 13-án halálra késelte Salvaing-ot és túszul ejtette, majd meggyilkolta Jessica Schneidert. A francia különleges egységek végül agyonlőtték Abballát.

A nyomozók jelenleg arra a kérdésre keresik a választ, hogy Abballa - aki a környéken lakott -, ismerte-e személyesen az áldozatait. Az ügyészség szerint a túsztárgyalókkal folytatott beszélgetéséből az derült ki, hogy annak ellenére tudta, hogy Jean-Baptiste Salvaing rendőr, hogy az civilben volt, és nem volt nála fegyver.