Egy exit poll alapján a Néppárt nyeri a spanyol választásokat

2016.06.26. 20:52

A konzervatív Néppárt végzett az élen a spanyol parlamenti választásokon június 26-án, vasárnap az urnazárást követő első exit poll felmérés szerint, amelyet a Sigma Dos közvélemény-kutató cég készített a spanyol közszolgálati televízió (RTVE) megbízásából.

A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésével készített kutatás eredménye azt jelzi, hogy a Néppárt (PP) a szavazatok 28,5 százalékát kaphatta meg, ezzel 117-121 képviselői helyet szerezhet a 350 fős spanyol parlamentben, azaz nem tud önállóan kormányt alakítani.

A baloldalé lehet a második hely

A Sigma Dos szerint a második lehet az Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) baloldali választási pártszövetség 25,6 százalékos támogatottsággal, amely 91-95 mandátumot jelenthet a törvényhozásban.

A Munkáspárté lehet a harmadik hely

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (POSE) 22 százaléknyi szavazata a harmadik helyet biztosíthatja számára és 81-85 mandátumot jelenthet a felmérés szerint, míg valószínűleg a negyedikként a Ciudadanos jutott a parlamentbe a szavazatok 11,8 százalékával, és így 26-30 képviselői helyet foglalhat el.

Alacsony volt a részvétel

A felmérésben több mint 130 ezer embert kérdeztek meg az ország mintegy 1100 szavazóhelyiségénél. Délután 6 óráig a választásra jogosultak 51,2 százaléka adta le szavazatát, 7 százalékkal kevesebben, mint a fél évvel ezelőtti parlamenti választásokon.