Enyhítettek a biztonsági szigoron az amszterdami repülőtéren

2016.08.18. 18:20

Feloldották a néhány hete elrendelt rendkívüli biztonsági intézkedéseket az amszterdami Schiphol repülőtéren - jelentette be csütörtökön a holland nemzeti terrorizmusellenes koordinátori hivatal, az NCTV.

A holland hatóságok "biztonsági fenyegetésre utaló jelzések miatt" léptették életbe július 30-án a fokozott ellenőrzéseket. A repülőtéren mostanáig megerősített járőrözés zajlott, a légikikötőhöz vezető utakon minden gépkocsit megállítottak és átvizsgáltak, ami komoly torlódásokat okozott.

A biztonsági intézkedések enyhítése ellenére szúrópróbaszerű ellenőrzések továbbra is várhatók a repülőtéren.

Folyamatos készenlét

"Folyamatosan készenlétben kell állnunk. A repülőterek továbbra is lehetséges célpontjai a terroristáknak" - hangsúlyozták az NCTV és a légikikötőnek otthont adó Haarlem község által kiadott közös közleményben.

Az amszterdami Schiphol repülőtér főbejárataForrás: MTI/Marcel Antonisse

Hollandiában a terrorkészültség szintje a második legmagasabb fokozaton áll jelenleg. Az ország támogatja az Iszlám Állam terrorszervezet elleni légicsapásokat a Közel-Keleten, és a franciaországi, belgiumi és németországi terrortámadások után kiemelten veszélyeztetett célpontnak számít. Szélsőséges iszlamista támadás 2004-ben történt Hollandiában, amikor egy marokkói származású holland férfi halálos kimenetelű merényletet követett el az iszlámot erőteljesen bíráló Theo van Gogh filmrendező ellen.