Jacques Hamel atya mártír volt, aki a hitéért halt meg, és a mártírok boldogok – mondta Ferenc pápa a franciaországi terrortámadásban meggyilkolt pap emlékére tartott misén. A boldoggá avatás megelőzi a szentté avatást, és mivel a francia pap a hitéért halt meg, esetében a szentté avatásához a csodát nem kell bizonyítani. 

Az idős francia papot mise közben ejtette túszul, majd gyilkolta meg brutálisan két iszlamista júliusban. Az ő emlékére tartott misén mondta azt Ferenc pápa, hogy az atya, Jacques Hamel "elfogadta a mártíromságot Krisztus oltárán, és a mártírok boldogok". 

A boldoggá avatás az első lépés a szentté avatáshoz, és mivel a francia pap a hitéért halt meg, esetében a csodát nem kell bizonyítani – írta az eseményhez kapcsolódóan a Reuters.

"Imádkozzunk érte, hogy adjon számunkra békét, testvériséget és bátorságot, hogy kimondjuk az igazságot, hogy Isten nevében ölni sátáni" – mondta a pápa.

A Vatikán korábbi bejelentése szerint a katolikus egyházfő szeptember 24-én fogadja a szintén júliusi nizzai terrortámadás halálos áldozatainak rokonait is. 

Jacques Hamel atya mártír volt, aki a hitéért halt meg – mondta a meggyilkolt papról a pápaForrás: AFP/Charly Triballeau