Elvette a fiatalok kedvét a voksolástól a kampány Amerikában

Horizontal CANDIDATE ELECTION TELEVISED DEBATE POLITICS
US Democratic presidential candidate Hillary Clinton and US Republican presidential candidate Donald Trump shakes hands after the second presidential debate at Washington University in St. Louis, Missouri, on October 9, 2016. / AFP PHOTO / Robyn Beck
Vágólapra másolva!
A felmérések szerint alacsony a részvételi hajlandóság az amerikai elnökválasztáson a nagy létszámú fiatal generációban: úgy tűnik, a Clinton–Trump-kampány elvette a kedvüket a voksolástól.
Vágólapra másolva!

A 2016-os amerikai elnökválasztási kampány elveszi a „millenniumi generáció” – a 18–35 közötti fiatalok – kedvét a voksolástól, miközben e nemzedék lélekszáma elérte a második világháború után született „baby boom” generáció, azaz a 52–70 év közöttiek létszámát.

A fiatalok kedvét állítólag a Hillary–Trump-kampány vette el a voksolástól Forrás: AFP/Robyn Beck

A Reuters és az Ipsos közös közvélemény-kutatása szerint a 18 és 34 év közötti amerikaiak kevesebb valószínűséggel mennek el szavazni 2016-ban az elnökválasztáson, mint azt 2012-ben tették az akkori 18–34 év közöttiek.

Az Amerika-szerte végzett felmérés szerint a korosztály 52,2 százaléka mondta azt, hogy biztosan, vagy majdnem biztosan részt vesz a választáson november 8-án,

míg a négy évvel ezelőtti elnökválasztáson ez az arány még 56,1 százalék volt.

A kampány miatt van

Elemzések ezt a csökkenést főként a jelöltek személyére és a kampány negatív felhangjaira vezetik vissza. Néhány politológus egyenesen attól tart, hogy az idei elnökválasztás a választópolgárok egy teljes nemzedékének választói magatartásán nyomot hagy.

Az elmúlt fél évszázadban egyre kevesebb fiatal járult a szavazóurnákhoz az Egyesült Államokban.

A fiatal amerikaiak körében a politikai jobb- és baloldalon egyaránt találni okot arra, miért elégedetlenek a politikai elkötelezettségüknek megfelelő párt jelöltjével.

Inkább egy meteor, mint...

Egy friss felmérés jól szemlélteti a fiatal generáció frusztrációját. A megkérdezettek 53 százaléka inkább várna egy, a világot elpusztító meteort, mintsem hogy a republikánus Donald Trump legyen az elnök, viszont ugyanezt mondta a válaszadók 34 százaléka a demokrata párti Hillary Clintonról is.