Reince Pribeus, a Fehér Ház leendő kabinetfőnöke kizárta a muzulmánok vallási alapon történő regisztrációját és ellenőrzését. A Republikánus Párt volt elnöke az NBC televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában beszélt erről. A muszlimok vélelmezett regisztrációja és ellenőrzésük napok óta izgalomban tartja az amerikai sajtót, és sok a félreértés is a téma körül.

Reince Priebus kategorikusan kizárta, hogy szó lenne az iszlám vallású emberek regisztrációjáról és megfigyelésükről, sem a külföldiekéről, sem pedig a iszlám vallást követő amerikaiakéról.

Reince Priebus és mögötte TrumpForrás: AFP/2016 Getty Images/Chip Somodevilla

A sajtóban elterjedt hírek szerint ugyanis a Trump-adminisztráció azt tervezné, hogy - ahhoz hasonlóan, ahogyan a második világháború idején a japán-amerikaiakat regisztrálták és táborokba zsúfolták - regisztrálná az amerikai muszlimokat is.

Priebus ezt most határozottan cáfolta.

A műsorvezető azon kérdésére reagálva beszélt erről, amely Michael Flynn leendő nemzetbiztonsági tanácsadó véleményét firtatta. Flynn altábornagy ugyanis korábban azt mondta: a félelem a muszlimoktól, illetve a muszlim vallástól a józan észen alapszik.

Felfüggesztik a beutazást

Reince Priebus leszögezte: "nem ítélünk el egy egész vallást. A valóság az, hogy megpróbáljuk feltérképezni a problémákat, és mindaddig, amíg nem dolgozzuk ki a határra érkező, az Egyesült Államokba beutazni szándékozók hatékony ellenőrzését, addig bizonyos térségekből átmenetileg felfüggesztjük a beutazást az Egyesült Államokba.  A politikus nem nevezte meg, hogy mely országokról, vagy mely térségekről van szó, ám Donald Trump kampányban tett kijelentéseiből kikövetkeztethető, hogy  az átmeneti felfüggesztés elsősorban azokra a térségekre vonatkozik, ahol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelen van.