Eddig mindössze két támadót ítéltek el a tavaly szilveszteri kölni tömeges molesztálások ügyében. A két elmarasztaló - felfüggesztett börtönt kiszabó - ítéletet még a nyáron hozták. Azóta nem ítéltek el mást, 124 ügyben pedig az eljárást leállították bizonyíték hiányában, illetve mert eltűnt a gyanúsított.

Tizenegy hónap alatt két támadót ítéltek el szexuális bűncselekmény miatt, miután Kölnben szilveszterkor migránsok zaklattak tömegesen nőket - írta a Der Tagesspiegel. A júliusi két ítéletről az Origo is beszámolt: egy iraki férfit szexuális kényszerítés, algériai társát pedig ennek kísérlete miatt ítéltek el, egyaránt 12 hónap felfüggesztett börtönre.

A kölni belvárosban szilveszter éjjel történt bűncselekmények nyomán 662 nő tett feljelentést szexuális zaklatás miatt. A két ítélet azt jelenti, hogy 11 hónap alatt a bejelentett esetek 0,3 százalékát sikerült a zaklató felelősségre vonásával lezárni.

Itt, a központi pályaudvar környékén is több támadás ért nőket Kölnben tavaly szilveszterkorForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Berg

A vagyon elleni bűncselekményeket tekintve valamivel eredményesebb a hatóságok munkája. A kölni ügyészség összesítése szerint 1310-en tettek feljelentést ilyen bűncselekmény miatt, többségüktől mobiltelefont vagy pénztárcát loptak, raboltak, és eddig 22 tolvajt ítéltek el.

Az észak-rajna-vesztfáliai nagyváros hatóságai a bűncselekmények valamennyi típusát együttvéve 267 eljárást indítottak a szilveszterkor történtekkel kapcsolatban, összesen 333 feltételezett elkövető ellen. Egyharmaduk migráns.

A kölni ügyészség majdnem minden második esetben - 124 ügyben - az eljárás leállítására kényszerült, főleg azért, mert nem sikerült alátámasztani a gyanút vagy eltűnt a gyanúsított. Kölnben azóta biztonsági óvintézkedéseket tettek, hogy hasonló esetek idén ne fordulhassanak elő.