Amerikai hírszerzés: Putyin befolyásolni akarta az elnökválasztást

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök kampányt indított a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamat befolyásolására – áll az amerikai hírszerzés pénteken nyilvánosságra hozott részleges jelentésében.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint "nagyon megbízható" információk állnak rendelkezésre arról, hogy az orosz államfő kampányt rendelt el az amerikai elnökválasztás demokratikus folyamatának aláásására és a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton befeketítésére.

Az orosz hírszerzés szivárogtatott a Wikileaksnek

Az orosz katonai hírszerzés adta át az amerikai demokrata szerverekről lopott anyagokat a Wikileaks kiszivárogtató portálnak – állapította meg a részleteiben nyilvánosságra hozott jelentés.

A jelentés szerint az orosz katonai hírszerzés (GRU) a Guccifer 2.0 nevű kitalált hackert, a DCLeaks.com portált és a Wikileakset használta fel ahhoz, hogy nyilvánosságra hozza a demokrata szerverekről hackertámadásokkal általa megszerzett információkat.

Az adatokat a Demokrata Országos Bizottság (DNC) és befolyásos demokrata párti politikusok számítógépéről lopták le. A jelentés hozzáteszi, hogy

a Wikileaksen kiszivárogtatott információk között nem szerepeltek koholmányok.

Megjegyzi azt is, hogy az orosz hírszerzés több amerikai szövetségi állam és helyi választási bizottság adataihoz hozzáfért, és mindkét amerikai párt számítógépes rendszereit támadta.

Trump csapatot állít fel a hackerek ellen

Donald Trump megválasztott amerikai elnököt pénteken tájékoztatták az amerikai hírszerzés vezetői az orosz hackertámadásokról. A New York-i Trump-toronyban lévő főhadiszállásán találkozott James Clapperrel, a hírszerző ügynökségek csúcsvezetőjével, John Brennan CIA-igazgatóval, Mike Rogers admirálissal, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetőjével és James Comey FBI-igazgatóval. Trump konstruktívnak nevezte a találkozót. A Fox News szerint Trump és a jelentés is egybehangzóan állítja, hogy

a szavazatokat, a szavazatszámlás rendszerét nem érte támadás.

A leendő elnök bejelentette azt is, hogy beiktatása után speciális csapatot állít össze, amelynek kilencven napon belül tervet kell előterjesztenie a számítógépes támadások elleni hatékony küzdelemre. Szerinte az Egyesült Államok biztonságának megőrzése érdekében alkalmazott módszerek, eszközök és taktikák nem képezhetik nyilvános viták tárgyát, hiszen ezzel csak azoknak használnának, akik kárt akarnak okozni az országnak.

– mondta, és arról is beszélt, hogy a Republikánus Országos Bizottság ellen is megkíséreltek számítógépes támadásokat, de ezeket "erős számítógépes védelmi rendszerrel" sikerült meghiúsítani.