El sem indulnak az ellenzéki pártok: így egy KGB-képzős álcivilt támogatnak

Vágólapra másolva!
Nemcsak a KGB előszobájának tekinthető moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében végzett (erről az Origo számolt be egy hónapja), de aztán diplomataként fontos feladatai voltak a Szovjetunió számára fontos helyeken a hétvégi szentendrei időközi választás álcivil jelöltjének – írja a Pesti Srácok.
Vágólapra másolva!

Szentendrén a fideszes képviselő, Tolonics Gyula halála miatt tartanak időközi választást. A korábbi választásokkal ellentétben a Jobbik és az MSZP el sem indul. Így végső soron mindkét párt a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület jelöltjét segíti – az MSZP támogatja is –, aki olyannyira mondható civilnek, hogy a hírhedt moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében diplomázott, ami gyakorlatilag a szovjet KGB toborzóhelye volt. Ezután diplomataként fontos feladatai voltak a szovjet érdekszféra ütközőzónáiban. A civilnek mondott társaságban más politikai szereplő is feltűnik, például az a Kubatovics Áron, aki a Szigetvári-féle Együtt Országos Politikai Tanácsának tagja. Néppártosodás után szivárványkoalíció – írja a Pesti Srácok.

A portál szerint a helyiek úgy tartják, a TÉSZ egy olyan társaság, akiknek tagjai "elvakult Szentendre-fanatikusok, igazi lokálpatrióták". Valószínűleg nem tűnt fel nekik, hogy egy tudatosan épített politikai cselszövés részeseivé váltak – írják.

Az, hogy az MSZP és a Jobbik sem indul a választáson, országos döntés volt, hiszen volt helyi jelölt – ezt az Origónak helyi források korábban megerősítették. Most Pál Gábor, a Jobbik kommunikációs igazgatója ezt tagadta, állítva, nem találtak megfelelő jelöltet, ezért nem indulnak.

A szocialistákat viszont kevésbé kellett győzködni, Helyes Imre, a TÉSZ-es jelölt ugyanis 1974-ben a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében szerzett nemzetközi jogi diplomát. A moszkvai magyar diákok egyébként sokra vitték, köztük volt: Kovács Béla, Laborcz Sándor, Molnár Gyula, Thürmer Gyula, Felcsuti Péter, Szűrös Mátyás, Zelnik István.

Helyes Imre a diploma megszerzése után dolgozott a mexikóvárosi, a managuai (Nicaragua), a washingtoni és az ottawai magyar nagykövetségeken, valamint a Los Angeles-i magyar főkonzulátuson, ahol diplomáciai és konzuli feladatokat látott el. Helyes Imre diplomáciai karrierje során gyakran feltűnt a Szovjetunió számára legfontosabb politikai zónákban.

Tagja volt a vietnami háború során kötött párizsi békeszerződés aláírása után felállított Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottságnak, amely a megállapodás végrehajtását ellenőrizte.

A bizottságba csak azok kerülhettek be, akiket a szovjet katonai titkosszolgálat (GRU) is megbízhatónak ítélt. Az ICCS működését sorozatos botrányok, katonai és diplomáciai incidensek, és végül a teljes kudarc jellemezték. Helyes Imre később Nicaraguában tűnt fel, amely szintén szovjet befolyási övezet volt.

A rendszerváltozás után megnyílt Los Angeles-i Főkonzulátuson öt évet szolgált Helyes, ami nagyon sok időnek számít – mondta a PestiSrácok.hu internetes portálnak egy neve elhallgatását kérő szakember, aki azt is hangsúlyozta, hogy a Los Angeles-i maffia és a szovjet titkosszolgálatok között nagy átfedés van. Magyarország 120 millió dollárt adott egy ügynöknek, hogy vegyen egy olajfinomítót, ez az ügy még bőven zajlott Helyes idején is.