Majdnem ezer embercsempészt fogtak el tavaly Németországban

Metz városa úgy döntött, hogy lerombolják a város szélén levő parkolóban korábban felépített tábort. menekült
The child of an asylum seeking refugee looks on as he prepares to leave a parking lot where several hundred refugees had found shelter and created a makeshift camp, during an operation to rehouse them, on November 13, 2013, in Metz, eastern France. Approximately 670 refugees, including 250 minors, were staying in the parking lot for several months and were transferred to temporary housing facilities in the Lorraine region. AFP PHOTO / JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP PHOTO / JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN
Vágólapra másolva!
Több mint 900 embercsempészt vettek őrizetbe tavaly a német hatóságok - jelentette vasárnap a Welt am Sonntag című német lap a belügyminisztérium kimutatására hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A legtöbb gyanúsított - 72 - szíriai volt, de sok csempész érkezett Lengyelországból (70), Irakból (57) és Oroszországból (56) is, 57-en pedig németek voltak.

A lap szerint a csempészforgalom a német-osztrák határon a legnagyobb, ahol november végéig 481 embercsempészt fogtak el. A német-lengyel határnál 155, a német-cseh határnál 106 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Menekült gyerek Németországban Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

A jelentésből az is kiderül, hogy tavalyelőtt ennél is jóval több embercsempészt, összesen 3370-et fogott el a rendőrség Németországban. A lap szerint számuk csökkenése elsősorban az úgynevezett balkáni útvonal lezárásának köszönhető.

A Welt am Sonntag egy másik cikke az Európai Bizottságtól származó értesülésre hivatkozva arról számol be, hogy tavaly 2672 szíriai érkezett az Európai Unióba a Törökországgal kötött megállapodás alapján, vagyis legálisan. Közülük 1060-at Németország fogadott be, de több mint 400-an jutottak Franciaországba és Hollandiába is.

Görögországból Törökországba 801 illegális bevándorlót küldtek vissza az uniós megállapodás keretében.