Öt Uber-sofőrnek vonták be a jogosítványát hiányosságok miatt

Vágólapra másolva!
Bűnösnek mondta ki jogellenes fuvarszolgáltatás nyújtásában az Uber öt sofőrjét egy hongkongi bíróság pénteken, ami újabb csapást jelent az Uber Technologies amerikai vállalat ázsiai tevékenységére.
Vágólapra másolva!

Több ázsiai ország hatóságai is keményebben lépnek fel az internetes fuvarmegosztó, San Franciscó-i székhelyű cég ellen. A hagyományos taxiszolgáltatást nyújtó sofőrök ugyanis egyre inkább panaszkodnak, mondván

az Uber sofőrjei nincsenek megfelelően regisztrálva, és nincs megfelelő biztosításuk.

Az Uber kevesebb mint egy hónapja vonult ki Tajvanról a szabályozó hatóságok által kiszabott egyre nagyobb bírságok miatt, miközben a thaiföldi hatóságok is rászálltak az Uber-sofőrökre a taxis vállalatok tiltakozásai után.

A hongkongi bíró szerint az utasok nagyon vonzónak találhatják a közlekedés ezen innovatív módját, de minden utasszállításra vállalkozó magánszolgáltató tevékenységét szabályozni és ellenőrizni kell az utasok érdekeinek és biztonságának megóvása miatt.

Az Uber öt sofőrje nem rendelkezett a járműve kereskedelmi célú működtetéséhez szükséges engedéllyel és biztosítással, ezért

közel 1300 dollárnak megfelelő összegű pénzbüntetést szabtak ki rájuk, valamint egy évre bevonták a jogosítványukat.

Kenneth She, az Uber hongkongi vezetője azt mondta, egy fuvarmegosztást nem lenne szabad bűncselekménynek minősíteni. Azt is mondta, hogy a szolgáltatást nem szüntetik meg.

A 7,3 millió lakost számláló Hongkongban egymilliónyian töltötték le okostelefonjukra az Uber-szolgáltatás igénybe vételéhez szükséges applikációt, a sofőrként regisztráltak száma pedig már több ezer.

A 2009-ben alapított Uber a világ több mint 500 nagyvárosában működik, és a hasonló profilú vállalkozásokkal együtt komoly konkurenciát támaszt a hagyományos taxi-szolgáltatásoknak szerte a világon.