Észt kormányfő: Az Európai Unió 27 tagállammal is működőképes

Vágólapra másolva!
Juri Ratas, az unió soros elnökségét júliusban átvevő Észtország kormányfője azt mondta, fontos bizonyítani, hogy huszonhét tagállammal is működni fog az Európai Unió a britek kilépése után, és, hogy hajlandóak és képesek is vagyunk eredményeket elérni.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök hangsúlyozta, gyakorlatilag ez lesz az első, huszonhetes körű uniós elnökség, így már most fontos demonstrálni a bennmaradó tagországok egységét. Leszögezte azonban, hogy nem csak a szavak szintjén van szükség egységre, hanem a tettekben is.

- mondta.

Ratas ismertette az észt elnökség prioritásait: az első a nyitott és innovatív gazdaság megteremtése, a második Európa biztonságának megerősítése, a harmadik az "adatok szabad áramlása" és a digitális fordulat, a negyedik pedig a befogadó és fenntartható Európa.

A sajtóértekezleten Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is részt vett, aki az észt kormányfőhöz hasonlóan az egység fontosságát hangsúlyozta.

Kijelentette továbbá,

Észtország sok tekintetben példaként áll más tagállamok előtt,

és annak ellenére, hogy csak 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, olyan mintha az ország az alapítók között lenne.

A rotációs elnökség a Lisszaboni Szerződés életbe lépése óta valamelyest veszített korábbi jelentőségéből, főként amiatt, hogy a külügyi tanács üléseit már nem az elnöklő ország külügyminisztere, hanem az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője vezeti. A többi szakminiszteri tanácskozáson azonban továbbra is az érintett ország feladata a napirend kialakítása, az álláspontok közelítése és a kompromisszumok elérése.