A klímapaktum felmondásával Trump az amerikai munkahelyekért harcol

Trump beiktatás 2017
WASHINGTON, DC - JANUARY 20: U.S. Vice President Mike Pence takes the oath of office on the West Front of the U.S. Capitol on January 20, 2017 in Washington, DC. In today's inauguration ceremony Donald J. Trump becomes the 45th president of the United States. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Néhány órával az után, hogy Donald Trump bejelentette, az USA kilép a párizsi klímaegyezményből, Mike Pence alelenök a Fox News tévécsatornán dícsérte a döntést. Donald Trump azért mondta fel a paktumot, hogy megvédje az amerikai munkahelyeket - mondta. Azt is mondta, hogy az Egyesült Államok kész újra tagja lenni a megállapodásnak, ha az az amerikai érdekeket is szolgálja, mert a párizsi szerződés a mostani formájában kifejezetten igazságtalan volt.
Vágólapra másolva!

Mike Pence alelnök a Fox News tévécsatornának adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy

Donald Trump az amerikai állampolgárok munkahelyeiért küzd.

Mike Pence ezt néhány órával az után mondta, hogy az USA elnöke "súlyosan igazságtalannak" nevezte a klímapaktumot, amely végrehajtásában az Egyesült Államok éppen ezért nem vesz részt a jövőben. Az egyezményt egyébként még 2015-ben kötötték, amerikai részről Barack Obama írta alá. Mike Pence a megállapodást a kezdetektől fogva "rossz üzletnek" nevezte.

Az alelnök megjegyezte, hogy a klímaegyezmény érdekes módon csupán egy nemzetközi paktum volt, amelyhez az amerikai szenátus sosem adta a többségét, nem is szavazott róla. Szerinte éppen azért nem, mert a szenátusban semmi esélye nem lett volna a megállapodás elfogadásának.

Mike Pence Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Drew Angerer

Pence arról beszélt a Foxnak, hogy az USA újra beléphet az aláírók közé, de csak akkor, ha a megállapodás az amerikai érdekeket fogja szolgálni. Az alelnök azt mondta, hogy az európai vezetők Trump múlt heti körútján nyomást gyakoroltak az USA elnökére, hogy ne mondja fel a párizsi szerződést.

- összegzett Mike Pence, aki a reményét fejezte ki, hogy az amerikaiak értékelni fogják, hogy olyan elnökük van, aki harcol az Egyesül Államokért.

Donald Trump a döntésével egyik legfőbb kampányígéretét teljesíti, amivel elnyerte többek közt az északi államok munkás szavazóinak támogatását. Bár a klímaegyezményt 196 ország írta alá, számos új tanulmány már kétségbevonja a hatásosságát. Egyrészt azért, mert számítások szerint az országok válallásai - elsősorban a jelentősen környezetszennyező ázsiai gazdaságok miatt - alkalmatlanok a cél elérésére. Másrészt több környezetkímélőnek titulált, favorizált megoldásról kiderült, hogy nem is annyira környezetkímélő. A német autóklub, az ADAC mérése például azt mutatta, az elektromos autó önmagában hiába környezetkímélőbb, mint a hagyományos hajtású, az energiát valahogy elő kell állítani. Az ő adataik szerint a Volvo C30-as autójához 1 kwH energia előállítása több szennyező anyagot eredményez, mint más modern, hagyományos hajtású autóé.

Erre jutottak néhány éve a Norvég Műszaki és Tudományegyetem kutatói is, akik megállapították, hogy a szénerőművek által termelt villamos energia miatt az elektromos autó nagyobb mértékben felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, mint a benzines.

A klímaegyezmény ellentmondásai közé tartozik, hogy Kína például 2030-ig még növelheti is a károsanyag-kibocsátását - emlékeztet a 888.hu. Trump döntésének hátterében az is ott van, hogy 2040-ig 6,5 millió állás szűnne meg a klímaegyezmény miatt az amerikai iparban.