Utolsó hivatalos programjára készül II. Erzsébet férje

Vilmos herceg; Fülöp herceg; Katalin hercegnő; Sarolta hercegnő; II. ERZSÉBET; György herceg; Károly herceg
London, 2017. június 17. Károly walesi herceg, II. Erzsébet brit uralkodó és férje, Fülöp edinburghi herceg, Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos cambridge-i herceg (b-j) gyermekeik, György herceg (elöl) és Sarolta hercegnő (anyja karján) a királynő hivatalos születésnapja alkalmából rendezett hagyományos zászlós díszszemlén (Trooping the Colour) Londonban 2017. június 17-én. A tisztelgő katonai parádét 1748 óta mindig június második szombatján tartják. II. Erzsébet királynő, a nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodója, 1926. április 21-én született. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Vágólapra másolva!
A 96 éves Fülöp edinburghi herceg több mint 22 ezer hasonló kötelezettség után vonul vissza a közélettől.
Vágólapra másolva!

A herceg várhatóan nem vonul vissza teljesen, a Buckingham-palota tájékoztatása szerint ugyanis ha szeretne, részt vehet majd néhány eseményen a királynővel.

Szerdai utolsó programján a herceg megnézi a királyi haditengerészet Buckingham-palotánál rendezett felvonulását. II. Erzsébet férjének visszavonulását nem sokkal

96. születésnapja előtt,

májusban jelentette be az udvar. Hangsúlyozták, hogy Fülöp herceg nem egészségi okok miatt vonul vissza. Június közepén Fülöp herceg két napra kórházba került fertőzés miatt, kiemelték azonban, hogy erre elővigyázatosságból került sor.

Közös fotón a brit királyi család Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

II. Erzsébet 1952-es trónra lépése óta férje több mint

22 ezer eseményen vett részt egyedül.

Hatszázharminchét hivatalos látogatást tett külföldön, 5496 beszédet tartott és 785 szervezetnek vállalta a védnökségét.

Kötelezettségeit a trónörökös és unokái közül Károly herceg két fia, Vilmos és Harry veszi át. Károly egyre több külföldi eseményen képviseli az uralkodót, így volt ez hétfőn is, amikor Belgiumban részt vett a harmadik ypres-i csata kitörésének századik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen. Vilmos herceg pedig a múlt héten teljesítette utolsó szolgálatát mentőhelikopter-pilótaként, hogy a jövőben több feladatot tudjon vállalni a királyi család tagjaként.