Korlátozza munkáját Afganisztánban a Vöröskereszt

Vágólapra másolva!
A munkatársait érő sorozatos támadások miatt korlátozza észak-afganisztáni tevékenységét a Nemzetközi Vöröskereszt – közölte hétfőn Thomas Galss szóvivő a közép-ázsiai országban.
Vágólapra másolva!

Thomas Glass elmondta, hogy bezárják két irodájukat Kunduz és Farjáb tartományban és jelentősen visszafogják műveleteiket Balh tartomány székhelyén, Mazari-Sarifban. Az egyre romló biztonsági környezet súlyosan kihatott a szervezet tevékenységére az elmúlt hónapokban.

Szeptemberben egy spanyol munkatársukat, a vöröskereszt ortopédiai központjában, Balhban lelőtte az egyik betege. Idén februárban a szervezet hat alkalmazottját meggyilkolták, kettőt elraboltak Dzsauzdzsán tartományban. Az elrabolt munkatársakat egy hónappal később szabadon engedték. Tavaly decemberben egy spanyol kollégájukat rabolták el Kunduz tartományban, majd szabadon engedték.

Glass szerint elmosódott a konfliktusban részt vevő felek közötti vonal, számos "szürkezóna" alakult ki Észak-Afganisztánban, ahol nehézzé vált munkájuk. Számukra elsőbbséget élvez embereik biztonsága. és

a korlátozás ellenére továbbra is párbeszédet folytatnak a konfliktusban érintett különböző csoportokkal.

A Nemzetközi Vöröskereszt már a februári gyilkosság után visszafogta segélyezését, egyebek között a fogságba esettek családlátogatási programjában, az elsősegélynyújtók kiképzésében, az élelmiszer és más termékek osztásában, valamint a háborúban megsebesülteknek nyújtott támogatás terén.

A vöröskereszt, amely egyebek között a pártatlanság, a semlegesség és az önkéntesség elve alapján tevékenykedik, ugyanakkor továbbra is működteti kilenc másik afganisztáni irodáját.