Ez óriási veszélyt jelent Merkel számára

vote Horizontal
German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017. Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Bár Németországban nagyon sokan elégedettek a mostani életszínvonallal és politikai rendszerrel, de miközben Európában mindenhol a változás zajlik, addig a status quo őrzése hátrány lehet az európai nagyhatalom számára – mondta Boris Kalnoky, a Die Welt tudósítója a Külügyi és Külgazdasági Intézetben a német választásokról tartott rendezvényen. Mráz Ágoston Sámuel szerint Németországban megszűnt a baloldali dominanciájú parlament, és létrejött a centrális erőtér.
Vágólapra másolva!

Az arányos választási rendszer arányos választási rendszerként működött most Németországban szemben a 2013-as választáson – mondta Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Csoport vezetője szerint az arányos eredmény egy instabil helyzetet teremtett, mivel nehéz a kormányalakítás a sok párt miatt. Azt is mutatta a mostani voksolás, hogy jelentős különbség volt az egyéni jelöltekre és a listákra adott szavazatokban – tette hozzá. Angela Merkel stratégiája arra épült, hogy

demobilizálja az ellenfél szavazóit az ellenzéki pártok témáinak átvételével.

A migráció igenis téma volt a kampányban, ami a CDU pozícióját gyengítette – mondta az elemző.

Nem lesznek nagy reformok

Németországban megszűnt a baloldali dominanciájú parlament és a CDU vezetésével létrejött a centrális erőtér. Ennek a lényege, hogy a parlament jobboldala és a baloldala egymással koalícióképtelen, így pedig kényelmes helyzetben van Merkel – mondta az elemző. Emlékeztetett arra is, hogy a CDU Szászországban és Bajorországban jelentős veszteségeket szenvedett. Várhatóan megalakul a CDU-CSU-FDP-Zöldek kormány, ami nem fog jelentős reformokat felvállalni, kérdéses a várható koalíció stabilitása, de a kancellár fenntarthatja a kabinet működését – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

Kérdéses, hogy mennyire lesz stabil az Angela Merkel vezette következő kormány Forrás: AFP/Odd Andersen

Nem akarnak több konzervativizmust

A 2017-es év kezdetén sokan leírták a CDU-t, sokan hitetlenkedve tekintettek a jövőbe – mondta Frank Spengler. A Konrad Adanauer Stiftung (KAS) magyarországi képviseletvezetője szerint Merkel elérte a stratégiai célját, mivel

a legnagyobb frakcióval rendelkeznek, valamint nélkülük nem lehet kormányt kötni.

A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak alakulat szavazói széles spektrumról érkeztek, és nem csak a kereszténydemokrata pártoktól – tette hozzá. A CDU-ról azt mondta, hogy a fő kérdés, hogy a konzervatív irányba mozduljon-e el a párt a következő időszakban, de a szavazók nem akarnak több konzervativizmust, így ha elmozdulnak jobboldal felé, akkor a közepet más el tudja vinni. Összességében a CDU, az FDP és a Zöldek szavazói körében többség áll a koalíciós kormányzás mellett.

Erősebb Közép-Európa jöhet

Németország egy nagyon elégedett ország, nem sokan akarnak változást, míg Németország körül minden mozgásban van – mondta Boris Kalnoky. Jó-e, ha egy ilyen helyzetben egy európai nagyhatalom nem gondolkozik változásokban, és az állandóság fontosságát szeretné biztosítani? – tette föl a kérdést a Die Welt magyarországi tudósítója.

Nem Merkel messzelátását támasztja alá, hogy kinyitotta a CDU jobbszélét,

így pedig tér nyílt az AfD előtt. Hasonló a helyzet a migrációs válság ügyében, ahol nem a messzelátást bizonyította a kancellár – tette hozzá.

A bevándorlásellenes AfD előtt részben Merkel hibája miatt nyílt tér Forrás: Sputnik/Grigoriy Sisoev

Kalnoky szerint mind a menekültválságban, mind a pártrendszer átalakulásában Merkel gondolkodása strukturálisan fogja volt az intézményi adottságoknak. Az AfD témáival tartalmilag sokan egyetértettek, de a párt stílusa miatt sokan nem voksoltak rá. A német társadalom foglya egy olyan gondolkodásnak, hogy a status quo a legfontosabb, miközben Európában minden gyorsan változik – mondta az újságíró.

Jól látszik, hogy növekszik a közép-európai együttműködés, amiben Ausztria is részt vehet. Egy új befolyási tényező jöhet létre az Európai Unióban, ráadásul

ezen országok gazdasági súlya is növekedhet, ami felértékelheti a szerepüket –

mondta Boris Kalnoky. Nem lehet, hogy jobb lenne Németországnak, ha Közép-Európa felé fordulna Franciaország és Olaszország helyett? – tette föl a kérdést az újságíró.