Az első nyomozati eredmény szerint egy volt Siemens-menedzser sikkasztott

Vágólapra másolva!
Megszületett az első nyomozati eredmény Németországban a Panama-iratok néven ismert offshore-botrány ügyében: a német hatóságok kétmillió eurót foglaltak le a Siemens konszern egyik volt menedzserénél, akit azzal vádolnak, hogy ezt a pénzt latin-amerikai "fekete kasszákból" sikkasztotta el - jelentette kedden a Süddeutsche Zeitung című lap, illetve a WDR és NDR közszolgálati médiatársaság.
Vágólapra másolva!

A müncheni ügyészség az üggyel összefüggésben átkutatta a Commerzbank frankfurti és hamburgi irodáit. A német bank sajtójelentések szerint készségesen segített az ügy felderítésében, ellene nem fogalmazódtak meg vádak.

Úgy tudni, hogy az ügyben a Siemens hosszú ideig Latin-Amerikában tevékenykedő egykori menedzsere érintett,

akit azzal gyanúsítanak, hogy titkos számlák kezelésében nyújtott segítséget. A Panama-iratok szerint a menedzser ily módon nagy vagyonhoz jutott.

A Süddeutsche Zeitung, a WDR és az NDR úgy tudja, hogy a Szövetségi Bűnügyi Hivatal ismeretlen forrásból az év közepén több millió adatot szerzett meg, amelyek eredetileg a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától származnak.

Az adatbázis több mint 290 ezer offshore cégről tartalmaz információkat 21 országban.

A 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokat a sajtónak szivárogtatták ki, elsőként éppen a Süddeutsche Zeitungnak, és feldolgozásukat az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának keretében kezdték meg, amely többször leszögezte, hogy az újságírói függetlenség védelme érdekében az információkat nem osztja meg állami szervekkel.

A Szövetségi Bűnügyi Hivatal kezébe került információk értesülések szerint több mint 11 millió dokumentumot tartalmaznak.