Újabb párizsi terroristát azonosítottak

2017.01.18. 16:10

Hamis szíriai útlevéllel érkezett Franciaországba az a 20 év körüli iraki terrorista, aki 2015. novemberében a Stade de France-nál robbantotta fel magát - közölték a francia hatóságok az újabb öngyilkos merénylő azonosítása után.

Azonosították a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletek egyik újabb öngyilkos merénylőjét. Korábban ugyanis a 10 terroristából csak nyolcszor lehetett biztosan tudni, hogy kik voltak. Róluk itt írtunk korábban:

A támadássorozat nyitányaként a stadionnál felrobbant három merénylő közül eddig csak egynek a személyazonosságát tudtak megállapítani a francia nyomozók: a 20 éves Bilal Hadfi Franciaországban született belga állampolgár volt.

Nyomokat vizsgáltak a stadionnál a terrortámadás utánForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Geoffroy Van Der Hasselt

A másik két merénylőről azonban csak annyit lehetett valószínűsíteni, hogy irakiak voltak, egy propaganvideóban Ali al-Iraki és Ukasa al-Iraki néven szerepeltek. Egyikükről már biztosan lehet tudni, hogy valóban iraki volt.

A Le Parisien arról ír, hogy a titkosszolgálatok szerint az a terrorista, akinél egy hamis szíriai útlevelet találtak, egy Moszulból érkezett 20 év körüli iraki.

Valódi neve Ammar Ramadán Manszúr Mohamad al-Szabaui. A migránshullámot kihasználva érkezett Európába (Magyarországon is járt).

Ali al-Iraki a propagandavideóbanForrás: AFP/Ho/Al-Hayat Media Centre

A férfi családja 5 ezer dollárnyi pénzt kapott az Iszlám Államtól a merénylet után.

De a családnak azt mondták: a fiatal férfi Bagdadban halt meg. 

Al-Szabauiról annyit lehet egyelőre tudni, hogy mielőtt Moszulba ment, egy faluban nőtt fel, öt fivér közül ő volt a legfiatalabb. Befejezte a középiskolát, ezután csatlakozhatott az Iszlám Államhoz. Két testvére is dzsihádista, a francia titkosszolgálat szerint egyikük szintén Európába jött, hogy terrortámadásban vegyen részt.

A terrorkommandó utolsó tagját, akinél szintén hamis szíriai útlevél volt, még nem azonosították a francia hatóságok. 

Arról, hogy kik lehettek a terrortámadás főszervezői, itt írtunk korábban:

A párizsi terrortámadás évfordulójára készült sorozatunk összes cikkét ide kattintva olvashatja,

KAPCSOLÓDÓ CIKK