Az Európai Parlament volt elnöke lehet Merkel kihívója

Martin Schulz az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2013. április 17-én, EU, Európai Parlament, vita, Magyar alkotmánymódosítás
Vágólapra másolva!
A Német Szociáldemokrata Párt, az SPD elnöksége Martin Schulzot, az Európai Parlament (EP) volt elnökét javasolja kancellárjelöltnek és pártelnöknek - jelentette be kedden Berlinben Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter, a párt távozó vezetője.
Vágólapra másolva!

A politikus az elnökség ülése után sajtótájékoztatón elmondta, hogy a testület egyöntetűen kiállt Martin Schulz mellett.

A párt választmánya vasárnap dönt Martin Schulz jelöléséről, akit márciusban rendkívüli pártkongresszuson választanak meg elnöknek

- mondta.

Német európai és európai német

Sigmar Gabriel nagy szociáldemokrataként jellemezte Martin Schulzot, és azt mondta, egy "német európai, és európai német" vezeti majd az SPD-t a szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás kampányában.

Martin Schulz Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy

azért kell Martin Schulznak vezetnie a pártot, mert neki van nagyobb esélye a választási sikerre.

Hangoztatta, hogy a Bundestag-választás jelentősége túlmutat Németország határain, befolyással lehet egész Európa stabilitására. Németország a "stabilitás horgonya" Európában, és "ismét nagyobb stabilitást kell adnia más országoknak" - mondta Sigmar Gabriel.

Gabriel a külügybe megy

Személyes politikai jövőjéről elmondta, hogy továbbra is a szövetségi kormány tagja lesz, de a gazdasági tárca után a külügyminisztérium irányítását vállalja, miután a német diplomácia mostani vezetőjét, Frank-Walter Steinmeiert február 12-én megválasztják szövetségi elnöknek. A gazdasági miniszteri tisztségben parlamenti államtitkára, Brigitte Zypries követi.

Gondoskodni a keményen dolgozó emberek biztonságos és jó életéről

Martin Schulz a tájékoztatón kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés a felkérés, amelyet büszkén, de a "kellő alázattal" fogad el. Aláhúzta, hogy az SPD az ország vezetésének igényével lép fel a kampányban, célja gondoskodni a "keményen dolgozó emberek biztonságos és jó életéről", a társadalmi igazságosságról és az esélyegyenlőségről.

Németországnak "új vezetésre van szüksége", és a szociáldemokratáknak

olyan országot kell építeniük, amelyben szándékaik és tetteik, nem pedig "származásuk és pénztárcájuk" alapján ítélik meg az embereket

- mondta Martin Schulz.

Hangsúlyozta, hogy olyan politikusként érkezik az EP éléről a német belpolitikába, akinek szilárd meggyőződése, hogy "a béke és a jólét alapvető feltétele egy működőképes Európa". Hozzátette, hogy nem tűri az EU "ócsárolását" és a kisebbségek elleni uszítást.

Megvédenék a nyitott társadalom modelljét

Az SPD megvédi a "nyitott társadalom modelljét", és felveszi a harcot "minden populistával, és demokráciánk és plurális értékrendünk szélsőséges ellenségeivel" - tette hozzá Martin Schulz, aláhúzva, hogy amikor a demokrácia veszélybe került Németországban, "mindig volt egy védőfal, amelyet úgy hívnak, hogy Német Szociáldemokrata Párt".

Mint mondta, az SPD választási kampánya "izgalmas, érdekes és sikeres" lesz. Hozzátette, hogy programját részletesebben a vasárnapi választmányi ülés után ismerteti.

Az SPD-vel kormányzó, Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről Peter Tauber főtitkár Martin Schulz jelölését kommentálva azt mondta, hogy pártja várja már a választási kampányt, mert tudja, hogy jobb a programja és a kancellárjelöltje. A CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) részéről viszont Horst Seehofer pártelnök, bajor miniszterelnök azt mondta, hogy Martin Schulz színre lépése "nem teszi egyszerűbbé" a dolgukat, és a fejlemény azt jelenti, hogy a testvérpártok nem hibázhatnak.

A Bundestag ellenzéki oldalán, a Zöldek és a Baloldal részéről egyaránt azt emelték ki, hogy Martin Schulz programjának ismeretében lehet majd pontosan értékelni a váltást az SPD élén.

Gabriel szerint ő kudarcot vallana

Az SPD jelenlegi elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter a Stern című hírmagazinban szerdán megjelenő interjúban - amelyből kedden előzetesen részleteket ismertettek - elmondta: nem vállalja a kancellárjelöltséget a szeptember 24-re kiírt szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, és a pártelnöki tisztségről is lemond.

- mondta Sigmar Gabriel arra a kérdésre, hogy miért nem akar elindulni a kormányfői tisztségért Angela Merkel kancellár, a koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke ellen.

Martin Schulznak "egyértelműen jobb választási esélyei vannak" - tette hozzá.

Mint mondta, egy sikeres választási kampányhoz két dolog elengedhetetlen: "a pártnak hinnie kell jelöltjében és fel kell sorakoznia mögötte, a jelöltnek pedig teljes szívből akarnia kell (a sikert), rám viszont ezek közül egyik sem érvényes megfelelő mértékben".

Az SPD-t 2009 óta vezető politikus - akit a párt legutóbbi, 2015 decemberében Berlinben tartott kongresszusán minden korábbinál gyengébb eredménnyel, a küldöttek 74,3 százalékának támogatásával erősítettek meg tisztségében - az interjúban elmondta, hogy a pártban "nem kevesen" még mindig nem békültek meg azzal, hogy ő az elnök, és azzal sem, hogy a jelenlegi - a CDU-val és bajor testvérpártjával, a Keresztényszociális Unióval (CSU) alkotott - nagykoalíciós kormány létrehozása előtt, 2013 őszén tartott pártszavazáson a tagság több mint háromnegyedét meggyőzte arról, hogy a szociáldemokratáknak vállalniuk kell a kormányzás felelősségét.

Sigmar Gabriel Forrás: AFP/Clemens Bilan

Hozzátette, hogy döntésének magánéleti okai is vannak. "Ma igazán boldog ember vagyok, és nem tudom, hogy akkor is az lennék, ha még kevesebbet látnám a családomat" - mondta a politikus, akinek márciusban születik meg második gyermeke.

Joachim Gauck éppen kedden írta ki

a Bundestag-választást szeptember 24-re,

elfogadva a szövetségi kormány javaslatát.

Az SPD országos választói támogatottsága a legutóbbi, 2013 szeptemberében tartott Bundestag-választás óta rendre a 20-24 százalékos sávban mozog, elmaradva a választáson elért 25,7 százaléktól, és messze elmaradva a 35 százalék körül álló CDU/CSU-tól.

Sigmar Gabriel személyes népszerűsége elmarad pártja támogatottsága mögött. Azok a felmérések, amelyekben azt vizsgálják, hogy a németek kire szavaznának, ha közvetlenül választhatnának kancellár, csupán 15 százalék körüli támogatottságot mutatnak nála.

Martin Schulz választói támogatottsága jóval nagyobb, mint Sigmar Gabrielé.

Az ARD országos köztelevízió december elején készített közvélemény-kutatása kimutatta, hogy ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, és a tisztségért Angela Merkel és Martin Schulz indulna, a kancellárra 43 százalék, az EP volt elnökére pedig 36 százalék szavazna.