Letartóztatási parancs Brazília egykor leggazdagabb embere ellen

2017.01.26. 19:05

A brazil szövetségi rendőrség letartóztatási parancsot adott ki csütörtökön az ország egykor leggazdagabb embere, Eike Batista ellen. A vállalkozót korrupcióval és pénzmosással vádolják. Eike Batista nem létező szolgáltatásokról szóló szerződéseket írt alá, így mosva tisztára törvénytelen úton szerzett pénzét - közölte a rendőrség.

A hatóságok szerint a vállalkozó 16,5 millió dollárnak megfelelő (4,8 milliárd forintnak) kenőpénzt adott át - a 2016 novemberében szintén korrupció vádjával letartóztatott - Sergio Cabralnak, Rio de Janeiro állam egykori kormányzójának.

Az összeget Batista egy uruguayi banknál nyitott számlára utalta át Cabralnak. Az viszont egyelőre nem ismert, milyen szolgáltatásért cserébe fizetett ekkora összeget a vállalkozó a volt kormányzónak.

 

Eike BatistaForrás: Agęncia Estado/Copyright © Agęncia Estado. Todos os direitos reservados/Fabio Motta

Batista jelenleg nem tartózkodik Brazíliában. A vállalkozó német útlevelét használva utazott el, a Globo televíziós csatorna információi szerint kedden az Egyesült Államokba ment, állítólag New Yorkban van. Távollétében a rendőrség házkutatást végzett az üzletembernél, akit az Interpollal közösen keres.

Batista ügyvédje azt mondta, hogy ügyfele a hazatérése után feladja magát.

A vállalkozóra vonatkozó letartóztatási parancsot a Hatékonyság nevű rendőri művelet keretein belül adták ki. A Hatékonyság az Autómosó nevű különleges művelet része, melynek célja a Petrobras állami olaj- és gázipiari társaságot érintő súlyos sikkasztások kivizsgálása.

A Forbes szerint Eike Batista 2011-ben Brazília és a világ 8. leggazdagabb embere volt, habár 2013-ban vagyonának 90 százalékát elvesztette, s lekerült a pénzügyi magazin listájáról.
A brazil szövetségi rendőrség azt is közölte, hogy csütörtökön sikerült elfogniuk Eike Batista régi szövetségesét, Flavio Godinhót, akivel a vállalkozó a nyolcvanas évek óta több offshore céget is működtetett.