Idegmérget találtak Kim Dzsongnam arcán

2017.02.24. 04:39

Idegmérget találtak az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun féltestvére, a múlt héten meggyilkolt Kim Dzsongnam arcán és szemén. "VX idegágensről" van szó – közölte pénteken a malajziai rendőrség.

A szakértők már másodszor vizsgálták meg alaposan Kim Dzsongnam holttestét. Az első boncoláskor sem szívrohamra, sem tűszúrásra utaló nyomokat nem találtak, és tanácstalanok maradtak a halál okát illetően. Ugyanakkor szövettani mintákat küldtek laboratóriumi vizsgálatra, amelynek az eredménye még nincs meg. Ráadásul még az áldozat személyazonossága sem bizonyított: egyetlen családtagja sem jelentkezett, hogy azonosítsa.

DNS-sel azonosítják

Csütörtökön egy Kuala Lumpur-i koreai étterem tulajdonosa azzal állt elő, hogy olyan tányérokat és evőeszközöket küldött a dél-koreai nagykövetségre, amelyeken jó eséllyel fellelhető Kim Dzsongnam DNS-e és ujjlenyomata. Az áldozat többször is megfordult az étteremben, és bár sohasem fedte fel, hogy ki ő, a vendéglős felismerte.

2010. június 4-én, egy makaói szállodánál készített kép Kim DzsongnamrólForrás: MTI/AP/JoongAng Ilbo/Sin In Szop

A gyilkosság pontos körülményei még mindig nem tisztázottak, de a legvalószínűbb, hogy Kim Dzsongnamot két nő mérgezte meg a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren február 13-án, egy órával gépe indulása előtt. A nőket – egy vietnamit és egy indonézt – őrizetbe vették a malajziai hatóságok, és több észak-koreai gyanúsítottjuk is van. 

Nem értik

Az eset zavarba hozta a toxikológusokat, akik felvetették, hogy a két nő miképpen tudta sértetlenül elhagyni a tett színhelyét, miután nagyon erős méreget használtak. A nők olyan utasítást kaphattak megbízóiktól, hogy mossanak kezet rögtön a merénylet után.

Bruce Goldberger, a Floridai Egyetem vezető toxikológusa, a törvényszéki orvostan vezetője azt mondta, hogy a VX idegméregből néhány homokszemnyi is halálos. A bőrön keresztül hat, de van ellene egy ellenméreg, ami a szervezetbe injekciózva hat ellene. Ilyen ellenméreg volt az amerikai egészségügyiek és katonák felszerelésében Irakban arra az esetre, ha vegyi támadás érné őket.

Goldberger azt mondta: "Ez egy idegméreg. Nagyon, nagyon mérgező. Fejtörést okoz, hogy a két feltételezett gyilkoson miért nem mutatkozott a VX hatása. Lehetséges, hogy mindketten kaptak ellenmérget."

A két feltételezett elkövetőn kívül három ember – egy diplomata, az észak-koreai légitársaság alkalmazottja, valamint egy másik észak-koreai férfi – még a gyilkosság napján elhagyta Malajziát, és valószínűleg visszatért Phenjanba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK