A németek feltételekhez kötik a migránsok visszaküldését Magyarországra

Vágólapra másolva!
A német szövetségi belügyminisztérium rendeletben tiltotta meg, hogy visszaküldjék Magyarországra a migránsokat. Csak abban az esetben történhet ilyen, ha a magyar hatóságok minden egyes esetben garantálják az uniós előírások betartását az elhelyezést és a menekültügyi eljárást illetően.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban történt jogszabályi változások miatt aggódik Németország a magyarországi menekültügyi helyzetért a Berliner Morgenpost szerint.

A visszaküldési, illetve visszafogadási eljárást rögzítő dublini rendelet főszabályként előírja, hogy abban az államban kell lefolytatni a menekültügyi eljárást, amelyben regisztrálták a kérelmező belépését az EU, illetve a menekültügyi együttműködésben részt vevő európai országok alkotta területre. A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) ennek alapján 2016-ban csaknem 12 ezer menedékkérő Magyarországra küldését kezdeményezte, az idén a január-februári időszakban pedig további mintegy 900 visszaküldési eljárást kezdeményezett.

A magyar fél tavaly 294, az idén február végéig pedig 23 menedékkérőt fogadott vissza Németországtól – áll a lapban. Azt is írják, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) bírálta az új magyar szabályozást, és felszólította az uniós tagországokat, hogy ne küldjenek vissza menedékkérőket Magyarországra, amíg a kötelező őrizetbe vételükről rendelkező törvénymódosítást nem hozzák összhangba az uniós jogszabályokkal és a nemzetközi joggal.

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető erről azt mondta: Magyarországnak korábban is az volt az álláspontja, hogy az uniós tagországok ne küldjenek vissza menekülteket Magyarországra.