Meszkene felé tartanak a szíriai kormányerők

2017.05.28. 06:47

A szíriai kormányerők visszafoglaltak tizenkét települést és tanyát az Iszlám Állam dzsihádista szervezettől Aleppótól 100 kilométerre keletre.

A történtekről a hadsereg vezérkarának képviselője számolt be a Szana állami hírügynökségnek. Tájékoztatása szerint 24 óra alatt 12 települést és tanyát szabadítottak fel az Eufrátesz folyón lévő Aszad víztározó közelében. A csapatok most Meszkene város felé tartanak, amely az Iszlám Állam utolsó hadállása a körzetben.

A szíriai hadsereg az elmúlt három hónapban 170 települést és tanyát szabadított fel Aleppótól keletre. A térségbeli harcok egyik legutóbbi nagy sikere volt, hogy visszafoglaltak egy katonai repülőteret 5 kilométerre Meszkenétől. A létesítményért vívott harcokban az Iszlám Állam több mint háromezer fegyveresét megölték vagy megsebesítették.

Meszkenéből egyenes út vezet a Szíria legnagyobb gátjának számító Tabka-gáthoz és az ahhoz közeli, azonos nevű városhoz, amelyeket május 10-én foglalt vissza az Iszlám Államtól az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet.