Bevándorlásellenes jelöltet választottak meg elnöknek a Finnországban koalícióban kormányzó, euroszkeptikus Finnek párt élére. Várhatóan ez a párt nacionalista irányvonalának erősödését eredményezheti, a hárompárti kormány működésében pedig zavarokat okozhat.

A Finnek – korábbi nevén Igazi Finnek – a Jyväskylä városban szombaton megkezdett kongresszusán a küldöttek 56 százaléka szavazott Jussi Halla-aho európai parlamenti képviselőre, 37 százalék pedig a mérsékelt Sampo Terhóra adta voksát. A pártot eddig a külügyminiszteri tisztséget betöltő, ugyancsak a mérsékeltebbek közé tartozó Timo Soini vezette.

Jussi Halla-aho kilépne az EU-bólForrás: AFP/Lehtikuva/Jussi Nukari

A 2015-ös parlamenti választásokon még 17,7 százalékos támogatottsággal a második helyen befutó párt az áprilisi helyhatósági választásokon a szavazatok 8,8 százalékát szerezte meg.

A Finnek párt az utóbbi években enyhített nacionalizmusán és EU-ellenességén, ez tette lehetővé, hogy belépjen a kormánykoalícióba, viszont kiváltotta sok hűséges szavazójának dühét.
Ha vissza akarjuk szerezni a választók bizalmát, máshogy és jobban kell tennünk a dolgunkat. Agresszívabbnak és egyértelműbbnek kell lennünk, és azokról a témákról kell beszélnünk, amelyek megkülönböztetnek bennünket más pártoktól"– mondta a 46 éves Jussi Halla-aho a kongresszuson tartott, a televíziók által közvetített beszédében. 

A politikus, aki azt akarja, hogy Finnország lépjen ki az Európai Unióból, már hétfőn találkozik Juha Sipila miniszterelnökkel. Kijelentette, hogy a bevándorláspolitika szigorítására fogja ösztökélni a kormánykoalíció másik két pártját, a Nemzeti Koalíciós Pártot és a Centrumpártot. Utóbbi két párt Európa-barát politikát folytat, támogatja az ország uniós tagságát, de a gazdasági, egészségügyi és önkormányzati reformok végrehajtásához szükség van a Finnek pártjára is. Jussi Halla-aho most jelezte, hogy nem ragaszkodik minden áron a koalíció fenntartásához.