Büntetőeljárás indult Lech Walesa ellen hamis tanúvallomása miatt

2017.08.22. 17:52

Hamis tanúvallomás miatt büntetőjogi eljárás indult Lech Walesa ellen. Az ügy a Szolidaritás független szakszervezet egyik alapítója, későbbi lengyel államfő által tagadott ügynökmúlttal függ össze - közölték kedden a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) honlapján.

Az IPN ügyészi tagozata tavaly februárban épp Lech Walesa kezdeményezésére indított nyomozást. A vizsgálat célja volt kideríteni, hogy a kommunista lengyel belbiztonsági szolgálat (SB) tisztviselői anyagi haszonszerzés céljából meghamisították-e a Nobel-díjas munkásvezér együttműködését bizonyító, 2016 elején megtalált dokumentumokat.

Az IPN kedden közölte, hogy a Walesa által kezdeményezett eljárást június végén megsemmisítették, mert az intézet ügyészei arra jutottak, hogy az 1970 és 1976 közötti időszakból származó több mint 50 dokumentum, köztük Walesa együttműködési nyilatkozata az SB-vel és az általa aláírt bevételi nyugták nem hamisítványok.

Lech Walesa volt lengyel államfő ellen büntetőjogi eljárás indult az ügynökmúltját érintő hamis tanúvallomása miatt.Forrás: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutierrez

Június 29-én ugyanakkor az IPN nyomozást indított azzal összefüggésben, hogy Walesa azt állította, hogy az őt terhelő iratokat , köztük az SB-nek írt jelentéseket nem ő készítette, és nem is írta alá.

Az IPN ügyészi tagozatának elnöke, Andrzej Pozorski, aki egyben lengyel főügyészhelyettes is, kedden úgy nyilatkozott a közszolgálati hírtelevíziónak (TVPInfo), hogy

Walesa vallomásait egyrészt annak alapján találták hamisnak, hogy a krakkói Jan Sehn Igazságügyi Szakértői Intézet 235 lapnyi írásszakértői véleménye tavasszal egyértelműen Walesának tulajdonította a tavaly előkerült dokumentumokon szereplő kézírást.

Az ügyészek emellett több tanú vallomására is támaszkodtak - mondta Pozorski.

Lech Walesa 1992-ben a PAP hírügynökségnek adott egyik nyilatkozatban beismerte ügynökmúltját, azóta viszont mindig tagadta ezt. A hamis tanúvallomás Lengyelországban három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.