Donald Trump a hurrikán sújtotta Floridába látogatott

2017.09.14. 23:34

Donald Trump amerikai elnök a hurrikán sújtotta Floridában tett látogatást csütörtökön a first lady és Mike Pence alelnök társaságában.

Az elnök a vihar által erőteljesebben sújtott nyugati partvidéken tesz körutat. Fort Myersban csatlakozott hozzá az állam kormányzója, Rick Scott, aki tájékoztatást adott a kialakult helyzetről.

A kormányzó elmondta: a 34 fokos hőséggel és a fullasztóan magas páratartalommal küszködő Floridában 2 millió 700 ezer lakásban még mindig nincs áram, az államnak sürgős és jelentős segítségre van szüksége az újjáépítéshez.

Trump kijelentette: a legfontosabb az áramszolgáltatás helyreállítása. Megköszönte a szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal (FEMA) és a parti őrség gyors és szakszerű munkáját, nagyon sikeresnek nevezve Scott kormányzót, arra ösztökélte őt, hogy induljon jövőre a szenátusi választásokon.

Azt ígérte, hamarosan visszatér

Fort Myersből az elnök, az alelnök és a kormányzó a csaknem teljesen romokban heverő Naples városba látogatott. "Szeretjük az ittenieket és segíteni fogunk" - mondta az őt köszöntő floridaiaknak Trump.

Donald Trump a hurrikán által leginkább sújtott területekre látogatottForrás: AFP/Brendan Smialowski

Ezután a segélymunkásoknak szendvics-csomagokat és banánt osztott az alelnökkel együtt, később pedig a város egyik romos negyedébe indult.

Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint sokan kiáltották oda neki: "Tedd ismét naggyá Amerikát!". Trump azzal válaszolt: "Száz százalékig mellettetek vagyok". Donald Trump ígéretet tett arra, hogy nemsokára visszatér Floridába.

Az elnöki pár és az alelnök késő délután visszaindult Washingtonba.

Irma elhagyta Georgiát

 Közben bejelentették:

Florida két fő országútját ismét megnyitották a forgalom előtt, mindkét úton óriási a zsúfoltság. A vihar elől elmenekült floridaiak áradata tart hazafelé.

A hurrikánból trópusi viharrá csendesült Irma csütörtökön délután Georgia államot is elhagyta, Nathan Deal kormányzó utasítására megkezdődött a károk számbavétele. A vihar csütörtökön Dél-Karolinában pusztított.

Texas állam kormányzója, Greg Abbott csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Harvey hurrikán Texasban több mint 80 halálos áldozatot követelt. Abbott elmondta: végleges adatok sem a halálos áldozatok számáról, sem a károk nagyságáról nincsenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK