Arabul üzent a kölni rendőrség, a migránsoknak akartak hízelegni

Köln, tüntetés
Köln, 2016. január 9. A nők elleni erőszakot elutasító feliratot mutat fel egy résztvevő egy, a rasszizmus és a nemek szerinti hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakozó tüntetésen a kölni dóm előtt 2016. január 9-én. A szilveszter éjszaka a kölni főpályaudvarnál nők ellen elkövetett támadásokkal kapcsolatban több csoport is tüntetést hirdetett erre a napra. (MTI/EPA/Oliver Berg)
Vágólapra másolva!
Komoly viharként söpört végig a német nyilvánosságban a hír, hogy a kölni rendőrség arab nyelven is köszöntötte a követőit szilveszter alkalmából a Twitter-csatornáján. A bevándorlásellenes párt, az AfD egyik frakcióvezetője élesen kritizálta a lépést, mire iszlámellenesség és uszítás miatt feljelentették, a Twitter- és a Facebook-oldalát pedig zárolták. Beatrix von Storch szerint megszűnt a német jogállam.
Vágólapra másolva!

Hangos botrányt okozott Németországban, hogy a kölni rendőrség a német, az angol és a francia mellett arabul is boldog új évet kívánt a hivatalos Twitter-csatornáján. A húzás heves érzelmeket váltott ki a világhálón, többen felháborodásuknak adtak hangot, de akadt, aki arról panaszkodott, hogy az indiai, svéd, vagy éppen izraeli kisebbségre bezzeg nem gondolt a kölni hatóság, csak a muszlimokra.

A történteket a politika sem hagyta szó nélkül, legalábbis Beatrix von Storch, a bevándorlásellenes AfD egyik frakcióvezetője ugyancsak a Twitteren kritizálta a kölni rendőrséget, mire "gyűlölködés" címén 12 órára felfüggesztették a fiókját,

a kölni rendőrség pedig iszlámellenesség és uszítás miatt feljelentette a politikust.

Von Storch bűne a következő rövid írás volt: "Mi a pokol folyik ebben az országban? Hogyan lehetséges, hogy egy hivatalos rendőrségi oldal arabul posztol? Így próbálják a barbár muszlim erőszak-hordákat megengesztelni?". Ez után érkezett a félnapos tiltás a Twittertől.

A rendőrségnek von Storch feljelentése mellett magyarázkodásra is futotta, szerintük hosszú ideje gyakorlat, hogy nagyobb események kapcsán török és kurd nyelven is tájékoztatást adjanak. "Azt szeretnénk, hogy megértsenek minket" - mondták. Arabul viszont eddig még nem tweeteltek, és az sem állja meg a helyét, hogy információközlés miatt választották az arab nyelvet, hiszen csupán egy szimpla új évi köszöntést küldtek szét.

Beatrix von Storch Forrás: MTI/EPA/Focke Strangmann

Tegnap este az AfD politikusa a feloldott Twitter-zár után közölte, hogy a Facebookon is közzétett kommentárja miatt a közösségi oldalon is tiltották a profilját. A Facebook a német büntető törvénykönyv 130. paragrafusára hivatkozott, szerintük von Storch "népuszítást" követett el. A politikus úgy reagált, hogy az általa tapasztalt gyakorlat azt mutatja, hogy

Németországban megszűnt a jogállam.

Köln, 2016. január 9. A nők elleni erőszakot elutasító feliratot mutat fel egy résztvevő egy, a rasszizmus és a nemek szerinti hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakozó tüntetésen a kölni dóm előtt 2016. január 9-én. A 2015-ről 2016-ra virradóra, szilveszter éjszaka a kölni főpályaudvarnál nők ellen elkövetett támadásokkal kapcsolatban több csoport is tüntetést hirdetett erre a napra. (MTI/EPA/Oliver Berg) Forrás: MTI/EPA/DPA/Oliver Berg

Mint ismert, 2015 szilveszter estéjén éppen Köln volt az a város, ahol egy durván ezer főből álló észak-afrikai és közel-keleti banda rátámadt az ünneplő tömegre és nőkkel erőszakoskodott. A rendőrséghez több mint 1200 feljelentés érkezett az eset kapcsán, a német sajtó napokon át elhallgatta a történteket.

(Forrás: Bild)