Szétrobbantja Spanyolországot az illegális bevándorlás

migration Horizontal
Some migrants disembark after the arrival of the Spanish NGO Proactiva Open Arms' ship in the southern Spanish port of Algeciras in San Roque, with 87 migrants on board, on August 9, 2018. The Spanish NGO Proactiva Open Arms' ship which rescued 87 migrants in distress off Libya docked in Spain today after roaming the Mediterranean for days, the third such vessel to be allowed in the country in two months after Italy refused to take them in. / AFP PHOTO / JORGE GUERRERO
Vágólapra másolva!
Szakadatlanul folyik az illegális bevándorlók beözönlése Spanyolországba, ahol a Soros György által is támogatott kisebbségi szocialista kormány teljes mellszélességgel kiáll a bevándorlók befogadása mellett. Persze nagy kérdés meddig lehet ezt a politikát folytatni, mivel a szocialisták népszerűsége folyamatosan csökken, és megjelent már olyan kutatás, amiben újra az ellenzéki Néppárt állt az első helyen. A spanyol kormány politikája Európában is nagy vihart kavar, Matteo Salvini olasz belügyminiszter is kemény üzenetet küldött Madridnak. Spanyolországban a kedélyeket a migránsok mellett az is borzolja, hogy a bevándorlási krízis által legjobban sújtott Andalúzia szocialista vezetője éppen luxusnyaralását tölti.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben csúcsra jár Spanyolországban a kisebbségi baloldali kormány által favorizált illegális bevándorlás propagálása. Joseph Borrell, az ország külügyminisztere például azt mondta, hogy Európának feltétlenül szüksége van minél több bevándorlóra, mivel rendkívül alacsony a születési ráta a kontinens több országában, és csak a bevándorlás révén lehet fenntartani a mostani életszínvonalat. A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Európának vérfrissítésre van szüksége, és ezt csak a migráció révén lehet elérni.

Ahol migráció van, ott Soros is feltűnik

Borrell szavai kísértetiesen emlékeztetnek Soros György kijelentéseire, aki régóta a migráció hasznosságát hajtogatja, és több millió ember Európába telepítéséről beszél. Egyáltalán nem véletlen, hogy pont a baloldali spanyol kormány azonosul a bevándorláspárti tőzsdespekuláns nézeteivel. Spanyolországban a nyár elején vette át a hatalmat Pedro Sanchez baloldali miniszterelnök kisebbségi kabinetje.

Sanchez pár nappal hatalomra jutása után már a legnagyobb titokban találkozott is Sorossal.

Persze hogy miről tárgyaltak arról továbbra sem tudunk semmit, de az elmúlt hónapok fényében nyilvánvaló, hogy a migráció segítése volt a középpontban.

Josep Borrell, Spanyolország külügyminisztere a migránsokkal frissítené fel Európa vérét Forrás: AFP/John Thys

Ebbe a politikába tökéletesen beleillett, hogy pár napja kötött ki San Roque partjainál a Soros György finanszírozta Proactiva Open Arms nevű civil szervezet hajója 87 illegális bevándorlóval a fedélzetén. A hajó kikötését azután engedte meg a baloldali madridi vezetés, hogy több napon át a Földközi-tengeren járta a szigeteket csak arra várva, hogy valaki átvegye a migránsokat. A jármű Líbiából indult bevándorlókat szedett fel a tengeren, akiknek a legnagyobb része szudáni volt. Ez már a harmadik migránshajó, amelyik Spanyolországban köt ki azután, hogy a bevándorlásellenes olasz kormány megtiltotta, hogy náluk kössenek ki.

Egy ideig Olaszország volt az első számú célpontja a fekete-afrikai bevándorlóknak, azonban az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő belügyminiszter, Matteo Salvini kemény bevándorláspolitikája miatt már nem köthetnek ki a civil szervezetek hajói, így azok egy időben Máltánál kopogtattak, ám amikor a szigetország is elhajtotta őket, Spanyolország jelentkezett, hogy örömmel átvennék az illegális migránsokat.

A hivatalos adatok szerint csak idén 23 700-an jutottak át a mediterrán országba,

ami több mint az egész tavalyi mennyiség.

Folyamatos a migránsok beözönlése a Soros-hajók segítségével Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Egyre nagyobb bajban a szocialisták

Persze a többségnek az ibériai országban sem tetszik ez a politika. Pablo Casado, az ellenzéki Néppárt újonnan megválasztott elnöke még július végén arról beszélt, hogy az illegális bevándorlók áradata fenntarthatatlan. Spanyolország nem fogadhat be milliókat Afrikából, és szükséges rendezett keretek közé terelni a migrációt. Nem meglepő módon a baloldali politikusok egyszerűen rasszistának és idegengyűlölőnek nevezeték Casadót. A közvélemény azonban egyre inkább elfordul a baloldali kormánytól. Egy július végén közölt felmérés már azt mutatta, ha most rendeznék a választásokat, akkor

a Néppárt a szavazatok 27,1 százalékával nyerne, míg a szocialisták csak 25,3 százalékot kapnának.

A szocialisták megítélését nem fogja javítani az sem, hogy az elmúlt napokban újabb botrány tört ki a párt soraiban. Miközben az ország a migrációs válsággal, valamint a továbbra is roppant magas munkanélküliséggel küzd, addig az ország vezetői luxushelyeken nyaralnak. Susana Diaz, a migráció által erősen érintett Andalúzia tartomány szocialista vezetője egy olyan luxushotelben nyaral, ahol egy éjszaka 1100 euróba (nagyjából 350 ezer forint) kerül. Pedro Sanchez kormányfő és felesége pedig szintén távol az eseményektől egy nemzeti park közelében piheni ki az elmúlt szűk három hónap kormányzati fáradalmait.

A migrációs válság idején a spanyol baloldali vezetés nyaral Forrás: NurPhoto/Guillaume Pinon/NurPhoto/Guillaume Pinon

Éles pengeváltás

Míg Sanchez nyaral, addig a már korábban említett külügyminisztere próbálja állni a sarat. Borrell a német Handelsblatt című lapnak azt mondta, hogy Olaszország órási károkat okoz Európának és Spanyolországnak azzal, hogy a bevándorlás terén rendkívül szigorú intézkedéseket vezetett be. Mindezt nem hagyta szó nélkül Salvini aki azt mondta, hogy

Mi az európai polgárok biztonsága, identitása és kultúrája miatt aggódunk – tette hozzá.

Matteo Salvini, olasz belügyminiszter kemény üzenetet küldött Madridnak Forrás: AFP/Roberto D'agostino

Századvég: Ez teljesen érthetetlen

Spanyolország az az ország, amelyik nem tartja be a schengeni rendszert és nem védi meg a külső határokat, amikor beengedi az illegális bevándorlókat – erről már Pócza István a Századvég vezető kutatója beszélt. Úgy látja, nyílt egy hátsó ajtó, ahonnan az illegális bevándorlók bejutnak Németországba és Franciaországba, és ezek a lépések nem lesznek túl népszerűek egyik országban sem.

Ezek azok lépések, amelyek a schengeni rendszer működését veszélyeztetik.

A hasonló gondolkodás miatt zárják le belső határaikat a schengeni tagállamok, hogy biztonságukat garantálják –

tette hozzá. Spanyolország komoly munkaerőpiaci problémákkal küzd, ezért érthetetlen, hogy miért kell teljesen képzetlen embereket beengedni, akikről tudható, hogy rövid időn belül nem fognak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Lényegében szembemennek a realitásokkal – tette hozzá.

Óriási a munkanélküliséget Spanyolországban, mégis képzetlen migránsokkal árasztják el az országot Forrás: AFP/Ander Gillenea

Még tízezerek érkezhetnek

Mint arról korábban beszámoltunk, több mint 50 ezer illegális bevándorló készül arra, hogy Spanyolország, így pedig az Európai Unió területére lépjen a következő időszakbano. A Gibraltári-szoroson keresztül próbálkoznának az átkeléssel a migránsok. Az elmúlt hetekben több ezer illegális migráns érkezett Spanyolországba, köszönhetően a kisebbségi baloldali kormány engedékeny politikájának. Az ország déli részén a migránsok a rendőrökkel is összecsaptak.