Palesztin elnök: Izrael felmondta az oslói megállapodást

Mahmúd Abbász
Mahmúd Abbász, palesztin elnök
Vágólapra másolva!
Mahmúd Abbász palesztin elnök a tegnap Rámalláhban arról beszélt, hogy szerinte Izrael az elmúlt időszakban tett lépései következtében felmondta az oslói békemegállapodást. Az Egyesült Államok közel-keleti politikáját pedig „az évszázad arculcsapásának” nevezte.
Vágólapra másolva!

Abbász, Amerika izraeli, illetve ENSZ-nagykövetének, David Friedmannek, valamint Nikki Haley-nek a tevékenységét szégyenteljesnek nyilvánította.

Mahmúd Abbász, palesztin elnök Forrás: MTI/EPA/Egyiptomi elnöki hivata/

Kategorikusan kijelentette, hogy nemet mondott Donald Trump elnöknek és semmilyen javaslatát nem fogja elfogadni,

A tartományi államfő, a Palesztin Autonóm Területek vezetőinek a tanácskozásán fejtette ki véleményét ezekkel a rendkívül érzékeny témákkal kapcsolatosan.

Tehát másképp:a palesztin elnök esélyt sem ad az Egyesült Államoknak arra, hogy közvetítőként lépjen fel a békefolyamat tárgyalásai során, sőt már a béke gondolatát is elutasítja.

Az amerikai adófizetők pénzére természetesen igényt tart, hiszen mi másból lehetne finanszírozni a rámalláhi elit luxuséletmódját?

Abbász nyíltan kimondta, hogy az USA többé nem lehet részese a közel-keleti béketárgyalásoknak.

Szerinte Izrael felmondta az oslói megállapodást is,

amit még 1993-ben kötöttek Bill Clinton, akkori amerikai elnök hathatós támogatásával. A zsidó állam valójában soha nem nyilvánította semmisnek a norvég fővárosban kötött szerződéseket.

Az oslói alku lényege, hogy megegyeztek a „területet békéért” elv mentén, amelynek értelmében Izrael fokozatosan átadja a Gázai övezet és Ciszjordánia fölötti ellenőrzés jogát a palesztin hatóságoknak, cserébe a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) elismeri a zsidó állam létét.

A paktum ugyan véget vetett az első intifádának, de nem tudta megakadályozni az újabb fegyveres konfliktus kitörését 2000-ben,

ami végül meghiúsította az Oslóban elfogadottak teljes mértékű végrehajtását.

A tavaly decemberben, a Hamász nevű szélsőséges palesztin szervezet meghirdette a harmadik intifádát, amit sokak szerint az utóbbi időszakban végrehajtott merényletsorozatok és késes támadások jellemeznek.

A dolog ürügye természetesen az volt, hogy Washington bejelentette Jeruzsálem elismerését a zsidó állam fővárosaként, továbbá a nagykövetsége áthelyezését a „szent városba” az elkövetkező két év során.