Németország hajlandó felfüggeszteni a migránsok elosztásáról szóló vitát

2018.01.25. 11:51

Az európai uniós menekültügyi rendszer reformjának előmozdítása érdekében Németország hajlandó felfüggeszteni a vitát a migránsok tagállamok közötti elosztásáról - mondta Thomas de Maiziere, német belügyminiszter Szófiában, a Die Welt nevű lap információi szerint.

De Maiziere az EU-s belügyminiszterek informális tanácskozásának szünetében tett nyilatkozatában kiemelte: ésszerű megoldás lenne, ha egyelőre lezárnák a bevándorlók kvótákon alapuló elosztásáról folytatott vitát, és más ügyekre összpontosítanának.

Thomas de Maiziere, német belügyminiszterForrás: AFP/DPA/Wolfgang Kumm

A kvótarendszer helyett például a menekültügyi eljárás szabályairól és a menedékkérők befogadásának feltételeiről kellene megállapodni - mondta.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa nem foglalt állást egyértelműen abban a kérdésben, hogy a berlini vezetés hajlandó lenne-e akár egy újabb nagy migránshullám esetén is eltekinteni a kötelező kvóták szerinti elosztásról. Mint mondta, erről a kérdésről majd a reformról zajló tárgyalások végén kell dönteni.

A Die Welt felidézte, hogy a kötelező betelepítési kvóta körüli vita miatt 2016 óta nem halad előre az EU-s menekültügyi rendszer reformja. A vita fő kérdése az, hogy a közösségnek miként kellene támogatni azokat a tagjait, amelyekre egy migránsválság esetén különösen nagy terhek nehezednének. Az Európai Bizottság és több tagállam, köztük Németország azt szorgalmazza, hogy legalább az erős migránshullámok idején

legyen kötelező a nyomás alá kerülő tagállamokba érkező illegális bevándorlók szétosztása, illetve a tagok között elosztott személyek befogadása.