Nem a megfelelő ütemben javul az őslakosok helyzete Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Ausztrália csak kevesebb mint felerészben valósította meg azokat a célokat, amelyeket kitűzött magának az őslakosok életminőségének a nem őslakosok átlagához való felzárkóztatásában, például a születéskor várható élettartam vagy az írástudás területén – olvasható a témában készült, immár tizedik éves jelentésben, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Ausztrália 23 millió lakosából mintegy 700 ezer őslakos. Körükben aránytalanul nagy az öngyilkossági ráta, a családon belüli erőszak és a bűnözés elterjedtsége, és majdnem minden gazdasági és szociális mutató tekintetében a legrosszabb helyen állnak a lakosságon belül.

Az őslakosok születéskor várható élettartama jelenleg 10 évvel kevesebb, mint a nem őslakosoké. Az ország azt tervezte, hogy 2031-ig megszünteti ezt a különbséget, de az eddig elért felzárkózási ütemmel ez nem fog sikerülni. Van előrelépés a gyerekhalandóság csökkentésében, az óvodába és a középiskolába járók arányában – olvasható a jelentésben.

A kormány azóta készít minden évben jelentést a felzárkóztatásról, hogy Kevin Rudd volt miniszterelnök bocsánatot kért az őslakosoktól az ellenük elkövetett rémtettekért.

Az őslakosokat, akik tudományosan igazoltan legalább 50 ezer éve élnek a kontinensen, az ausztrál alkotmányban a mai napig nem említik. Szerintük alkotmányos státusuk segítene a velük szembeni igazságtalanságok felszámolásában.

Malcolm Turnbull miniszterelnök ígéretesnek nevezte az idei jelentésben leírt helyzetet, de ő is elismerte, hogy bizonyos célkitűzéseket még nem sikerült teljesíteni.