A lengyel szenátus is jóváhagyta csütörtökön a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködés Intézetének létrehozásáról szóló törvényt, amelyet a szejm egy hete fogadott el.

A jogszabály elfogadása mellett a százfős felsőházban a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) 54 jelen lévő szenátora közül 53-an szavaztak, egy honatya tartózkodott. Az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelen lévő 25 tagja közül 24-en ellenezték a törvény elfogadását, a párt egy szenátora tartózkodott.

Az alsóház, a szejm múlt csütörtökön hagyta jóvá a jogszabályt. A lengyel-magyar barátság és együttműködés erősítését, hagyományának folytatását célzó törvényt - mely még a lengyel államfő jóváhagyására vár - a lengyel és a magyar kormány tavaly kezdeményezte. A magyar ikerintézmény - a Waclaw Felczak Alapítvány - létrehozását a magyar Országgyűlés tavaly novemberben szavazta meg.A Felczak Intézet feladatai közé tartozik a kulturális és tudományos együttműködés, az ifjúsági csereprogramok, valamint a lengyel-magyar innovációs projektek támogatása. Az intézet emellett a törvény értelmében elemzői tevékenységet is folytat majd, azokat az Európában végbemenő politikai, gazdasági és társadalmi változásokat tanulmányozza, amelyek hatással vannak a két ország biztonságára és fejlődésére.

A varsói székhelyű intézmény munkáját a lengyel miniszterelnök fogja felügyelni. Az intézetnek lehetnek Varsón kívüli, kihelyezett irodái is. Több szenátor azt szorgalmazta, hogy a fő székhely a dél-lengyelországi Tarnówban, Bem József tábornok szülővárosában legyen. A Felczak Intézet munkájára a törvény szerint idén 6 millió zlotyt (mintegy 1,4 millió euró) szánnak az állami költségvetésből. Ugyanezt az összeget biztosítják évente a következő kilenc évben is, egészen 2027-ig.

Az intézet névadóját, Waclaw Felczak (1916-1993) lengyel történészprofesszort, aki a második világháború idején futárszolgálatot teljesített a földalatti lengyel ellenállás és a londoni lengyel emigráns kormány között, a lengyel-magyar barátság egyik megtestesítőjének tartják. Magyarország története című, 1983-ban megjelent kötete máig a lengyelországi hungarológia alapművének számít.