Összegyűlt az egymillió aláírás a külhoni magyarok jogegyenlősége érdekében

2018.03.29. 13:36

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) összesítése szerint átlépte az egymilliós küszöbértéket a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés támogatóinak a száma.

A FUEN közleményében tudatta: az egymilliós számot becslésnek kell tekinteni, hiszen ez az online aláírásokból, és a FUEN tagszervezetei által lejelentett, papíron gyűjtött aláírások összesítéséből származik. A szervezet fontosnak tartotta az aláírásgyűjtés folytatását az április 3-án éjfélkor lejáró határidőig.

Csak akkor lehet biztos a Minority SafePack kampány sikere, ha kényelmesen túllépjük az egymilliós határt - tette hozzá a szervezet.

Vincze Lóránt, a FUEN erdélyi származású elnöke megerősítette a Kolozsvári Rádiónak, hogy összegyűlt az egymillió szükséges aláírás.

A hivatalos bejegyzést jegyző, az Európai Bizottság által működtetett honlap adatai szerint jelenleg online 671.793 aláírás szerepel a nyilvántartásban.

Ezt a számot, ha összeadjuk a Minority Safepack Initiative (MSPI) hivatalos holnapján szereplő 338.934 papíralapú támogató aláírással, ez összesen 1.010.727 számhoz vezet.A Minority SafePack célja, hogy az Európai Unió jogi lépéseket tegyen a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó emberek védelmének javítása, az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése érdekében.

Az egymillió aláírásnak az unió hét tagállamából kell összegyűlnie.

Mivel összesen 1 200 000 aláírást szeretnének gyűjteni a kezdeményezők, ezért szükség van a további szignókra is.

Itt lehet aláírni a Minority SafePacket: http://www.jogaink.hu/