A holland kormányfő torkán csaknem megakadt az osztalékadó

UN Secretary-General with Mark Rutte, Prime Minister  of the Netherlands Horizontal
Mark Rutte
Vágólapra másolva!
Mark Rutte holland miniszterelnök túlélte a csütörtökre virradóra tartott bizalmatlansági szavazást, amelyet ellenzéki képviselők terjesztettek be, mert szerintük információkat hallgatott el arról, hogyan jutott a kabinet az osztalékadó eltörlésére vonatkozó népszerűtlen döntésre.
Vágólapra másolva!

A 150 fős holland felsőházban tartott bizalmatlansági szavazáson 67 képviselő támogatta az indítványt 76 ellenében. Hét képviselő tartózkodott a voksoláson.

Az ellenzéki képviselők túlnyomó része azon a véleményen van, hogy Rutte félrevezette őket, amikor tavaly

novemberben azt állította, hogy nem emlékszik

az ügy tárgyalása során készült feljegyzésekre.
Kedden a holland kormány - egy erre vonatkozó kérelemnek eleget téve - 60 oldalnyi dokumentációt hozott nyilvánosságra az ügyben. A hónapokig tartó, belső döntéshozatali eljárást felvázoló 12 feljegyzés szerint Rutte korábbi kabinetjének vezető politikusai kezdetben ellenezték az adó eltörlését, s csak a nagyvállalatok unszolására változtatták meg véleményüket. A Royal Dutch Shell brit-holland olajkonszern például következetesen ellenezte az adónemet.

Az osztalékadó eltörlését októberben jelentette be a holland jobbközép kormány, amivel a nemzetközi nagyvállalatok számára kívánta vonzóbbá tenni az országot. Az ellenzék bírálata szerint azonban az adó eltörlésével 1,4 milliárd euró bevételtől fosztják meg a költségvetést.

Mark Rutte Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Az osztalékadó eltörlésére vonatkozó döntés részét képezte azon erőfeszítéseknek is, hogy a többi között rávegyék az Unilever brit-holland élelmiszeripari és vegyipari konszernt arra, hogy székhelyét Hollandiába, s ne az Egyesült Királyságba helyezze. A közzétett iratokból kiderült: az Unilever az osztalékadó eltörlését "döntő" tényezőként vette figyelembe. A konszern március 15-én jelentette be, hogy Rotterdamba teszi át székhelyét.

A kormányfő a mintegy nyolc órás, csütörtökre reggelre nyúló vitában elismerte, "hibát vétett" amikor a parlament előtt azt mondta, nem emlékszik a feljegyzésekre, s csak később jött rá, hogy ezeket felhasználták a tárgyalások során.

- hangoztatta Geert Wilders, az ellenzéki, bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője.

Az Unilever hollandiai sajtóirodája egyelőre nem reagált a fejleményekre.