Az Oroszországgal szembeni feszültség növekedése miatt az amerikai védelmi minisztérium bejelentette pénteken, hogy új atlanti-óceáni haditengerészeti parancsnokságot hoznak létre az amerikai katonai és általában a NATO-jelenlét erősítésére a térségben.

A terv körvonalaiban a NATO védelmi miniszterei februári tanácskozásukon állapodtak meg, amikor az Európa és Észak-Amerika közötti hajózási és távközlési vonalak biztonságának növeléséről tartottak megbeszélést.

Az új NATO-parancsnokság a transzatlanti biztonság sarokköve lesz - jelentette ki a Pentagon szóvivője. Az új haditengerészeti parancsnokság székhelyéül a virginiai Norfolkot választották.

A döntés jól érzékelteti, hogy szerte Európában és a NATO-n belül egyre nagyobb az aggodalom Oroszország egyre intenzívebb atlanti-óceáni katonai jelenléte miatt. A NATO egyúttal felállít egy új logisztikai parancsnokságot is, amelynek központja valószínűleg Németországban lesz.

Ezenkívül az Egyesült Államok ismét létrehozza második flottaparancsnokságát, amelyet költségtakarékosságból 2011-ben megszüntettek, beleolvasztották a haditengerészeti flottaerők parancsnokságába