Húsz embert köröznek a bagdadi lőszerraktár felrobbanása miatt

2018.06.13. 11:32

Elfogatóparancsot adtak ki húsz ember ellen, akiket azzal vádolnak, hogy felelősek azért a lőszerraktár-robbanásért, amely 18 emberéletet követelt múlt csütörtökön.

A Bagdad északkeleti, Szadrváros nevű kerületében történt robbanásban legalább 18-an meghaltak, és több mint 90-en megsebesültek.

A belügyminisztérium szerint egy mecsethez közeli titkos lőszerraktár robbant fel. Bagdad civilek elleni terrorcselekménynek minősítette a történteket.

Szadrváros Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok hátországa, akinek politikai szövetsége nyerte a májusi parlamenti választást. Ez volt az első parlamenti választás azóta, hogy a fővárosban tavaly decemberben

bejelentették az Iszlám Állam feletti győzelmet.

Szadr több héten át tartó tárgyalások után kedden egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy kormányt alakítson. A befolyásos nacionalista hitszónok a választások második helyezettjével, az Irán-barát Hádi al-Amrí Fátíh szövetségével kötött egyezséget.Szadr alig egy héttel ezelőtt koalíciós megállapodást kötött Ammár al-Hakím síita politikus al-Hikma nevű pártjával, valamint Ijád Allaví tömörülésével, amelynek munkájában több szunnita politikus vesz részt.

Velük együtt Szadr pártszövetsége 94 mandátummal rendelkezik a parlamentben.

Amrí tömörülésének 47 képviselője van, ami azonban még mindig nem elég a kormányalakításhoz a 329 tagú iraki parlamentben.

A leendő koalíciós kormánynak a mandátumok legalább felével kell rendelkeznie.

KAPCSOLÓDÓ CIKK