Vágólapra másolva!
Bejelentette szerdán visszavonulását az amerikai alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság egyik tagja, Anthony Kennedy.
Vágólapra másolva!

Kennedy főbíró visszavonulása nagy jelentőségű lépés, hiszen alkalmat ad Donald Trump elnöknek arra, hogy egy új főbíró jelölésével tovább erősítse a konzervatív többséget a kilencfős testületben.

A 81 esztendős Anthony Kennedy 1988 februárjában lett a legfelsőbb bíróság tagja, így

több mint harminc évig tartó szolgálat után vonul vissza.

Ronald Reagan republikánus elnök jelölte és nevezte ki őt, de döntései meghozatalakor hol a konzervatív, hol a liberális bírákkal szavazott együtt, ezért "ingadozó főbíróként" tartották őt számon. Az évek során döntő szavazata volt olyan kérdésekben, mint az abortusz, a melegek jogai, a fegyvertartási és a választójoggal kapcsolatos ügyek és a kampányfinanszírozás.

Visszavonulása nem váratlan, bár viszonylag szokatlan döntés: a főbírák megbízatása ugyanis életük végéig tart. Kennedy a legfelsőbb bíróság hivatalos bejelentése szerint július 31-én távozik tisztségéből.

Lemondása okaként Anthony Kennedy a kollégáinak azt említette, hogy több időt szeretne tölteni a családjával. Ezt az érvet azonban a Donald Trump elnökhöz címzett és visszavonulását bejelentő levelében nem ismételte meg. Amerikai lapok azonban hosszú idő óta tudni vélik, hogy a háttérben republikánus politikusok győzködték őt a visszavonulásról, annak érdekében, hogy Donald Trump egy hajlíthatatlan konzervatívnak tartott főbírót jelölhessen a helyére.

Donald Trump először Twitter-bejegyzésben "nagyszerű és víziókkal rendelkező" személyiségként méltatta a visszavonuló Anthony Kennedyt, majd a Fehér Házban – a Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfővel tartott megbeszélése előtt – újságíróknak nyilatkozva kifejezte

elismerését és köszönetét Kennedy bírónak a munkájáért.

"Azonnal" megkezdi az utód keresését. A jelöltet arról a 25 nevet tartalmazó listáról választja ki, amelynek jó részét még az elnökválasztási kampánya idején állított össze republikánus szakértőkkel együtt, majd tavaly novemberben kiegészített.

Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője a törvényhozásban bejelentette: a republikánusok támogatni fogják az elnök főbíró-jelöltjét, akit a tervek szerit az ősszel, mielőtt a legfelsőbb bíróság októberben újra ülésezni kezd, már be is iktatnának tisztségébe. A republikánusok a kongresszus mindkét házában többségben vannak.

Donald Trump a 2017-es hivatalba lépése óta már kinevezett egy főbírót Neil Gorsuch személyében.