Ismeretlen anyagtól lett rosszul egy férfi és egy nő Angliában, néhány kilométerre Salisburytől, ahol idegméreggel mérgezték meg Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynököt és lányát.

A rendőrség vizsgálja, hogy van-e összefüggés a március elejei és a mostani megbetegedések között.

A hatóságok eleinte arra gyanakodtak, hogy a negyvenéves nő és férfi szennyezett herointól vagy kokaintól lett rosszul Amesburyben, de egyelőre sötétben tapogatóznak. 

Elővigyázatosságból elkerítik azokat a helyszíneket, ahol korábban jártak.

Rendőrök vizsgáltak át egy lakást a délnyugat-angliai AmesburybenForrás: MTI/AP/Matt Dunham

A rendőrség szerint Salisbury kórháza továbbra is nyitva van, a pácienseket ugyanúgy ellátják, ahogy eddig. 

Az angliai közegészségügyi szolgálat - Public Health England (PHE) - szóvivője szerdán közölte: nem valószínű, hogy fertőző, jelentős egészségi kockázatot jelentenő betegségről lenne szó. 

A terrorelhárítás is vizsgálódik 

A Scotland Yard a Szkripal-ügyre hivatkozva indokolta ta errorelhárító ügyosztály bekapcsolódását. A Wiltshire megyei rendőrség szerdai tájékoztatása szerint a két beteget is Salisbury kórházában kezelik.

A rendőrség hangsúlyozta: nem egyértelmű, hogy történt-e bűncselekmény.

A szerda délutánig megjelent hivatalos közleményekben nem szerepel a mérgezés szó, és a hétvégén megbetegedett lakókörnyezetében közel sem olyan szintű a készültség, mint amilyent a hatóságok a Szkripal-ügy kipattanása után elrendeltek. A rendőrség nem ürítette ki azt a lakóparkot sem, ahol a férfi és a nő - akik sajtóértesülések szerint egy házaspár - rosszul lett.