Olasz belügyminiszter: a migráció megállítása emberéleteket ment

2018.07.17. 19:32

Nem folytatunk gyilkos migrációs politikát - utasította el Matteo Salvini olasz belügyminiszter a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) vádjait, miszerint a földközi-tengeri mentés megakadályozása az olasz kormány részéről a migránsok halálához vezet.

Matteo Salvini közösségi bejegyzésében hazugságnak és rágalomnak nevezte egyes külföldi NGO-k állításait. A belügyminiszter hangsúlyozta, éppen az NGO-vádak mutatják, hogy Olaszország helyes migrációs politikát követ: "az indulások és érkezések megállításával csökken a halottak száma és az illegális bevándorlásból hasznot húzók bevétele is".

Salvini hozzátette, továbbra is kitart a szigorú migrációs politika és az olaszországi kikötők lezárása mellett, ami egyáltalán nem jelenti a szolidaritás hiányát az olasz belügyi tárca vezetője szerint.Soha nem mondtam, hogy nem kell emberéleteket menteni - írta Matteo Salvini. Matteo Salvini a Proactiva Open Arms interneten közzétett felvételeire válaszolt.

Utoljára a szicíliai Pozzallo kikötőjébe érkezett 450 migráns, akiknek kikötését Giuseppe Conte olasz miniszterelnök engedélyezte. Elemzők szerint Conte és a mögötte levő kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) így kívánja kézbe venni a migrációs politikát, amelyet eddig belügyminiszterként Matteo Salvini irányított.

A Protector, az Európai Unió határrendészeti ügynökségének, a Frontexnek a hajója illegális bevándorlókkal a fedélzetén a szicíliai Pozzallo kikötőjébe érkezik 2018. július 16-án hajnalbanForrás: MTI/EPA/ANSA/Francesco Ruta

Salvini szigorú politikája megtöbbszörözte pártja, a Liga támogatottságát.Giuseppe Conte az olaszországi kikötők lezárása helyett az érkező migránsok szétosztását kezdeményezte önkéntes alapon az EU-tagállamai között. Kérdés, hogy a legközelebbi migránscsoport esetében ez ismét járható út lesz-e. Az olasz kormány azt szorgalmazza, hogy a Földközi-tengeri EU-országok között osszák szét az érkezőket, de ez az utóbbi években sem működött: Málta, Spanyolország és Franciaország se fogadott be migránsokat, akik majdnem kivétel nélkül az olaszországi partok felé tartanak.

Az olasz hatóságok még azt sem közölték, milyen elv szerint osztják szét a jelenleg Pozzallo regisztrációs központjában levő mintegy 450 migránst. Egy részük szíriai és eritreai, akik menekültnek számíthatnak, de a csoportban érkezett algériaiak, egyiptomiak nem jogosultak erre.
A migránsok között 11 személyt vettek őrizetbe, a hatóságok szerint ők az embercsempészek, akik egy halászhajóval olasz vizekre hozták a migránsokat.