Erőszakos, törvénysértő emberek botrányai Macron környezetében

MACRON, Emmanuel
Le Touquet, 2018. július 19. 2017. június 18-án Le Touquet-ben készített kép Emmanuel Macron francia elnökről (k) és kabintejének biztonságért felelős helyettes vezetőjéről, Alexandre Benalláról (j). Egy 2018. július 18-án nyilvánosságra került videofelvételen Benalla látható, ahogy rendőrségi rohamsisakban egy tüntető diákot bántalmaz 2018. május 1-jén. (MTI/EPA /Etienne Laurent)
Vágólapra másolva!
Ahogy tegnap megírtuk, Alexandre Benalla, a francia elnök testőrparancsnoka rendőrálruhában egy május elsejei, egyébként teljesen jelentéktelen diáktüntetésen nézelődött, majd össze-vissza vert és rugdosott egy egyetemistát. Ha végigtekintünk Macron elnöki ciklusának eddigi 15 hónapján és összeszedjük az ilyen jellegű botrányokat, egyértelmű: Emmanuel Macron környezetében több erőszakos személy is található, közöttük némelyek egyenesen bűnözők. Többségük egyébként migrációs hátterű.
Vágólapra másolva!

1. Mohamed Saou

Emmanuel Macron elnöki kampányában a mozgalom egyik regionális képviselője volt, feladatát úgy lehetne meghatározni, hogy a helyi választókerületi elnök vezető munkatársa. Ameddig nem a politikából próbált megélni, az egyik párizsi elővárosban volt földrajztanár. Mohamed Saou-ról a tavaly tavaszi elnöki kampányban kiderült, hogy radikális muszlim. Arról írt, hogy „Nem leszek sohasem Charlie”, relativizálta a muszlim terrortámadást a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen, kiderült róla, hogy közeli kapcsolatban van egy radikális muszlim szervezettel. A terrorcselekmények mentegetése Franciaországban egyébként bűncselekmény. Az is kiderült róla, hogy amikor köztörvényes ügye miatt Karim Benzema focistát kidobták a francia válogatottból (megzsarolta saját csapattársát egy pornóvideóval), Mohamed Saou azt írta a Facebookon: a franciák rasszizmusból üldözik Benzemát.

Forrás: ripostelaique.com

Macron egy ideig védte radikális muszlim párttársát és beosztottját, sőt, így nyilatkozott róla: tényleg vannak radikális ügyei, de alapvetően egy jófej ember, ezért nem rúgom ki. Az elnökválasztás előtt három héttel viszont már nem érdekelte Macront, hogy mennyire jófej a szalafistákhoz közeli területi képviselője és kirúgta.

2. M'jid El Guerrab

Macron pártjának, a LaREM-nek a Maghreb országokból választott parlamenti képviselője kis híján megölte egykori párttársát, egy szocialista politikust, Boris Faure-t. Egy bukósisakkal úgy összeverte az utcán, hogy Faure kómába esett, kétszer meg kellett operálni, mert csak így tudtak egy vérrögöt eltávolítani az agyából. Hogy kis híján megölte, nem véletlenül írjuk: maga Boris Faure nyilatkozta ezt felépülése után a Le Figarónak. M'jid El Guerrab azzal indokolta tombolását, hogy szerinte Faure „mocskos arabnak” és „párhuzamos társadalmat építő szarnak” nevezte. Faure szerint viszont El Guerrab hazudott, hiszen távol áll tőle minden rasszizmus és sohasem mondott ilyet. Egyébként semmivel nem tudta bizonyítani El Guerrab, hogy Faure valóban így szidta volna.

Emmanuel Macron egyik fontos parlamenti képviselője, M'jid El Guerrab ezek után nem volt hajlandó lemondani mandátumáról.

M'jid El Guerrab Forrás: Wikimedia Commons/Julien Dominguez

3. Laetitia Avia

2017 július elején Edoaurd Philippe, Macron miniszterelnöke még a sikeres integráció jelképének nevezte a képviselőnőt a Francia Nemzetgyűlés parlamentindító beszédében. A legnehezebb párizsi elővárosban élt bevándorló szüleivel, és ő volt az egyik első afrikai képviselőnő a parlamentben. A parlamenti beszéd másnapján a Le canard enchainé nevű lap megírta, hogy Laetitia Aviának van egy másik arca. Tombolni kezdett egy taxiban, mert nem volt kártyaleolvasó (a legtöbb párizsi taxiban közismerten nincs kártyaleolvasó), majd erőteljesen megharapta a taxisofőrt. Laetitia Avia később megúszta a botrányt, Macron sem zárta ki pártjából, sőt, tavasszal ő nyújtott be internet-cenzúrázó törvényt.

Laetitia Avia Forrás: AFP/Thomas Samson

4. Yassine Belattar

A marokkói származású humorista kalózrádiósként kezdte, később közel került a politikához, 2007-ben a szocialista Ségolene Royal, 2012-ben a szintén szocialista Francois Hollande, 2017-ben pedig az egykori szocialista miniszter, majd centrista elnökjelölt Emmanuel Macron kampányát támogatta.

2017 decemberében a Marianne című újság Belattar különböző megnyilvánulásait szélsőséges muszlimbarátnak tartotta, munkatársuk tanúja volt ugyanis nézőként, amikor Belattar egyik show-műsorában relativizálta a párizsi és a nizzai muszlim terrortámadást. De a Libération című baloldali napilap gyorsan védelmébe vette. Ahogy Macron elnök is. A humoristának ugyanis valahogy éppen megvolt az elnök mobilszáma, SMS-t küldött neki, amiben kifejtette, mennyire kiborult, hogy piszkálják. Erre Macron így nyugtatta meg a Les valeurs actuelles szerint: Ne vedd a szívedre. Folytasd. A tehetséget mindig üldözi a kritika. Belattar egyébként Macront "testvéremnek" szólította az SMS-ben.

Belattarról azt is lehet tudni, hogy egy rádióműsorban gyalázatosan beszélt arról az édesapáról, akinek a katona fiát egy muszlim terrorista, Mohamed Merrad 2012-ben meggyilkolta Toulouse-ban. Azt mondta Belattar a fiát gyászoló idős emberről: rendben, elvesztett egy gyereket, akit megöltek a terroristák, de többezer fiatal meghal, és azokról senki sem beszél.

Yassine Belattar Forrás: MAXPPP

2018 februárjában Belattar összevert egy rendőrt, ezért letartóztatták, de másnap elengedték. Ezután Macron - mintha mi sem történt volna - fogadta az elnöki palotában, sőt, kinevezte a Városok Elnöki Tanácsosává.

5. Makao

Emmanuel Macron pártja testőrségének a tagja szintén eljutott az elnöki palotába és ott fogadta maga az elnök is. Sőt, egy fényképen vidáman pózoltak együtt. A magát csak Makaonak nevező, 213 centis óriás-testőr két nappal később más miatt vált igen ismertté: kiderült, hogy jó barátja egy Jawad Bendaoud nevű bűnözőnek. Egy felvételen az látszik, hogy FIFA videójátékot játszanak együtt. (Bendaoud-nál laktak 2015. november 13. előtt a párizsi muszlim terrortámadások gyilkosai.)

A kommunikációjára rendkívül büszke francia elnöki hivatal semmilyen nyilatkozatot nem adott ki és kommentálni sem volt hajlandó, hogy került az elnök közvetlen közelébe egy muszlim terrorista barátja.