Pennsylvania államban minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytatott az államügyész, amely a keresztény papok gyerekmolesztálási ügyeit vizsgálta. Bár a jelentésben így is óriási számok vannak, valószínűleg sok esetre még így sem derült fény, hiszen a papok gyakorlatilag védve voltak. Volt olyan eset is, amikor a gyerekeket elkábították.

Josh Shampiro, Pennsylvania állam főügyésze kedden jelentést tett közzé, amelyben az elmúlt hetven év papok által elkövetett molesztálási ügyeit vizsgálta.

A jelentésben döbbenetes számok vannak, a másfél éves vizsgálat szerint több mint 300 katolikus pap zaklatott legalább ezer gyereket.

A vizsgálat szerint a legutóbbi visszaéléseket 2010-ben követték el, a legrégebbiek pedig hét évtizeddel ezelőttre nyúlnak vissza. A dokumentum jó néhány papot meg is nevez, néhány nevet azonban kitakartak, mert az érintettek az alkotmányban garantált jogukra hivatkozva nem járultak hozzá a nyilvánosságra hozatalhoz.

Donald William Wuerl is érintett az ügyben, ő hunyt szemet több ügy felett isForrás: AFP/2018 Getty Images/Win Mcnamee

Jelenleg azon dolgoznak, hogy valamennyi felelőst megnevezzék.

Az egyház vezetői és tisztségviselői rutinszerűen és céltudatosan játékosságnak, birkózásnak vagy nem megfelelő viselkedési formának írták le a történteket, holott egyik esetben sem erről volt szó.

Gyermekeken elkövetett szexuális visszaélések voltak ezek, beleértve a nemi erőszakot is - fogalmazott a sajtókonferencián Josh Shapiro.

A pennsylvaniai vádhatóság két, korábban már átvizsgált egyházkerület kivételével megnézte valamennyi pennsylvaniai egyházkerület több mint 500 ezer oldalnyi belső dokumentumait, feljegyzéseit, meghallgatott többtucatnyi tanút és sok papot is.

Hogy történhetett ilyen?

Az egykori áldozatok arról számoltak be, hogy papjaik vagy kábítószerrel bódították el, vagy más módon manipulálták őket. Volt, aki elmondta, hogy amikor otthon elmesélte, mit műveltek vele, a szülei megverték, mert azt hitték, alaptalanul vádaskodik. Az áldozatok között akadtak olyanok is, akik a szexuális visszaélések idején tízévesnél is fiatalabbak voltak.

Sajtókonferenciáján Josh Shapiro kiemelte a rendőrök felelősségét is, akik nem egy esetben visszautasították a nyomozást, amikor kiderült, hogy papok a gyanúsítottak.

Több mint 300 pap érintett - IllusztrációForrás: AFP/Jewel Samad

A jelentés leszögezte:

A püspökök és a bíborosok lényegében védve voltak.

Közülük sokakat, néhányat a jelentésben szereplők közül is, előléptettek.

Josh Shapiro szerint a bűncselekmények elleplezése gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy valamennyi egykori áldozatnak igazságot szolgáltassanak.

A jelentés több javaslatot is tesz a reformokra. Például a pennsylvaniai törvénykezés megváltoztatására, az elévülés időtartamának meghosszabbítására vagy az egyház által gyakran védekezésül felhozott titoktartási kötelezettség szűkítésére.