Az olaszoknak elege lett a migránsáradatból

2018.08.22. 13:15

Az utóbbi három évben valósággal sokkolta az olaszokat a véget nem érő migránshullám. A becslések alapján jelenleg 700 ezer afrikai származású illegális bevándorló tartózkodik Olaszországban. Többségüket olyan sorosista álcivil szervezetek szállították oda, mint a Proactiva Open Arms, az Orvosok Határok Nélkül, a SOS Méditerranée, a Sea-Watch és a Sea-Eye. Matteo Salvini belügyminiszter viszont felveszi velük a küzdelmet.

Tavalyi adatok alapjánOlaszországban már 5 millió bevándorló él.

A külföldön születettek az olasz népesség 8,34%-át adják.

A 2015-ben kirobbant migrációs válság következtében napjainkig nagyjából700 ezer illegális migráns érkezett Itáliába, akik döntő többsége Fekete-Afrikából származik.

Tulajdonképpen már Moammer Kadhafi líbiai vezető rendszerének 2011-ben bekövetkezett megdöntése után elkezdtek kisebb számban az észak-afrikai ország felől jönni az illegális bevándorlók Olaszországba, de a helyzet 2015-ben vált tarthatatlanná.

Migránsok a Földközi-tengerenForrás: AFP/NurPhoto/Christian Marquardt

Tavaly az akkor még baloldali római kormány az Európai Unió közbenjárására kötött egy megállapodást a Brüsszel és Washington által elismert, Líbia északi részét ellenőrző kormánnyal, amelynek értelmében

az olasz hatóságok megerősítették az együttműködésüket a líbiai parti őrséggel.

A római és a tripoli kormányok között az egyezség tulajdonképpen egy részintézkedés volt a márciusi olasz parlamenti választások előtt, de a Soros György által támogatott, emberi joginak hazudott álcivil szervezetek még ez ellen is tiltakoztak.

Elméletileg az olasz cirkálók líbiai vizeken hajózva próbálták elfogni az embercsempészek csónakjait, azzal a céllal, hogy az észak-afrikai országba szállítsák őket vissza.

Ugyanakkor humanitáriusnak nevezett folyosókat alakítottak ki Líbia és Olaszország között, aminek az volt a célja, hogy legális úton szállítsák a migránsokat Európába.Már 2018 januárjában az ENSZ genfi székhelyű Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) a szóvivője, Flavio di Giacomo elismerte, hogy az egyezmény nem hatékony, mert nem alkalmas az embercsempészek tevékenységének a visszafogására.

A március 18-i olasz parlamenti választásokat követő hosszú egyeztetés után végül június 1-én hatalomra került az Öt Csillag Mozgalom és a Liga alkotta bevándorlásellenes kormány, ami

alapjaiban változatta meg Olaszország hozzáállását az illegális migráció tekintetében.

Soros természetesen azonnal megtámadta az új olasz kormányt, annak belügyminiszterét – a Liga elnökét – Matteo Salvinit, Vlagyimir Putyin orosz államfő bábjának hazudva, a bevándorlásellenes álláspontját pedig nagyon hevesen kritizálva.

Matteo SalviniForrás: AFP/Andreas Solaro

Salvini belügyérként hozott egyik első intézkedése az volt, hogy megtiltotta két sorosista szervezet, az Orvosok Határok Nélkül és a SOS Mediterranée által bérelt Aquarius nevű hajó kikötését az olasz kikötőkben.Az Aquariust és a rajta lévő migránsokat végül az új szocialista és erősen bevándorláspárti Pedro Sánchez vezette spanyol kormány fogadta be, magára szabadítva a terrort.

Salvini június 23-án bejelentette, hogy megtiltja valamennyi illegális bevándorlókat csempésző hajónak a lehorgonyzását az olasz partoknál.

A kikötési tilalom az összes Soros által finanszírozott álcivil szervezet – a Proactiva Open Arms, a SOS Méditerranée, az Orvosok Határok Nélkül, a Sea-Watch és a Sea-Eye – hajóira is vonatkozott.

Az olasz belügyminiszter ekkor ismét megfogalmazta, hogy a sorosista szervezetek összejátszanak az embercsempészekkel, az üzletből pedig a szicíliai maffia is profitál.

Július elején Salvini közölte, hogy azon földközi-tengeri nemzetközi katonai műveletek hajóit is kitiltja az olaszországi kikötőkből, amelyek migránsokat vesznek fel.

A római kormány ekkor a migránsok ellátására fordított napi 35 eurós keretet 10 euróval csökkentette, a becslések alapján ez évente félmilliárd eurós megtakarítást fog eredményezni.

A bevándorlásellenes politikának meg is lett a pozitív hozadéka, az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének az adatai alapján 2018. január 1. és július 29. között 80,6%-kal csökkent az Olaszországba érkező illegális bevándorlók száma. Ez idén csak 19 ezer embert jelentett, szemben a tavalyi év első félévében érkezett 95 ezerrel.

Mindeközben Spanyolországban, „hála” az új baloldali kormány intézkedéseinek, ugyanezen idő alatt

350%-kal nőtt az illegális migránsok száma,

a szintén baloldal által vezetett Görögországban pedig 50%-kal többen mentek idén, mint tavaly.

Két hónap szünet után azonban az Aquarius ismét emberkereskedelembe fogott, a múlt héten Líbia partjaitól 141 migránst vett fel.

Az AquariusForrás: AFP/Anadolu Agency/Alessio Paduano

Mivel Olaszország, Spanyolország, Tunézia és Málta is megtagadta a migránsok befogadását, ezért a hajó ugyan kiköthetett Máltán, de az utasait Franciaország, Németország, Spanyolország, Portugália és Luxemburg között osztják majd szét.

Közben az olaszoknak meg kellett birkózniuk a saját parti őrségük hajóira felvett migránsok elhelyezésével is.Salvini júliusban engedélyezte az olasz parti őrség egyik hajójának a kikötését 450 migránssal a fedélzetén, azért, mert több EU-s tagállam vállalta, hogy átvesz fejenként 50-50 utast, végül csak a franciák fogadta be 47 migránst, a többiek egyet sem.

Néhány napja az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója, a fedélzetén 177 migránssal, Olaszország felé vette az irányt.

Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési miniszter, az Öt Csillag Mozgalom politikusa engedélyezte, hogy a hajó Cataniában megálljon.

Matteo Salvini viszont nemet mondott arra, hogy a fedélzeten tartózkodó migránsok olasz területre lépjenek.A belügyminiszter tanulva a parti őrség júliusi akciójából, csak abban az esetben engedélyezné a migránsok beutazását, ha az EU kötelezettséget vállalna a befogadásukra.

Ellenkező esetben azt is kilátásba helyezte, hogy az illegális bevándorlókat visszaszállítják Líbiába.

A brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) szerint egyébként Líbiában még nagyjából 700 ezer fekete-afrikai származású bevándorló várakozik arra, hogy a migránscsempészek Európába szállítsák őket.

Az NCA illegális bevándorlás elleni részlegének a vezetője, Tom Dowdall becslései alapján az afrikai emberkereskedelemből a csempészeknek évente nagyjából 6 milliárd font (2 200 milliárd forint) jövedelme származik.